Федерер: Не съжалявам за решението си за Ролан Гарос (видео)



19-06-2017 08:08 | Николай Драганов

Ако има място, където Роджър Федерер може да потърси отново своята увереност, това без съмнение е турнирът в Хале. Швейцарецът е печелил турнира от сериите ATP 500 цели осем пъти - повече от всеки друг турнир. 


"Историята, която имам тук - всички мои участия, в които съм се представял добре, определено би трябвало да ми помогнат през тази седмица. Обичам да играя тук. Да, мисля, че идвам с голяма увереност", каза Маестрото, който в първи кръг ще се изправи срещу 68-мия в света Йен Сун Лу. Роджър има три двубоя срещу представителя на Тайпе, като е спечелил всички 7 сета изиграни сета между тях. 


Федерер е безспорен фаворит в мача, но след поражението си от Томи Хаас в Щутгарт обяви, че няма да подцени съперника. "Важно е за мен, особено след Щутгарт, да дойда тук и да се уверя, че ще спечелия първия си мач и ще продължа напред. Искам да взимам правилните решения на корта. Не бих искал да се колебая твърде много. Ще имам точния фокус, мислейки точка за точка. Това до известна степен ми липсваше в Щутгарт, така че трябва да се поуча от тази седмица и да продължа напред по-добре", подчерта Роджър.


Федерер е печелил турнира пет поредни години между 2003 и 2007 година, а за последно го стори през 2015-та година. През миналия сезон той изненадващо загуби на полуфиналите от тогавашния №38 Александър Зверев, който по-късно дебютира в Топ 10. Във втори кръг е възможна среща между Федерер и по-големият брат Зверев - Миша. Маестрото има повече от добър спомен от мач срещу германеца именно в Хале, тъй като го победи 6:0, 6:0 преди пет години. Миша обаче се намира в далеч по-добра форма, а през тази седмица за първи път в кариерата си проби в Топ 30.


Въпреки ранното отпадане в Щутгарт, швейцарецът заяви, че няма колебания относно решението си да пропусне целия сезон на клей. "Можех да бъда по-добър в Щутгарт, но все пак имах мачпойнт. Не е като да загубих 6:2, 6:2 и всичко да беше ужасно. Завръщането никога не е лесно, особено на трева, когато разликите са малки. Един сервис, минаващ удар или ретур решават мача. Това се случи срещу Томи, макар да си мислех, че трябва да завърша мача, водейки със сет и пробив", посочи Федерер.


"Имайки предвид колко добре се чувствам да играя в Париж, взех решението да пропусна турнира тази година решаващо лесно. Не съжалявам, че гледах по телевизията и следях резултатите. Нито за миг не съм си мислел: "Само да бях там". Очаквах сезона на трева и се наслаждавах на времето си със семейството и приятелите. Това е решение, което взех за няколко дни. Не беше нещо, върху което разсъждавам с месеци. Имах план да играя, но в един момент просто реших, че няма да се чувствам добре, ако го направя. Не исках да правя компромис със сезона на трева, Уимбълдън, а след това и US Open и останалите турнири", обясни Маестрото.


"Почувствах, че участие на "Ролан Гарос" този сезон може да има негативен ефект върху онова, което предстои. Можеше и да ми бъде от полза, но почувствах, че има повече риск нещата да се случат по друг начин. Решението ми да пропусна турнира беше базирано на здравословни причини. Но това не е традиция, която ще следвам в бъдеще. Не знам какво крие бъдещето. Това беше просто еднократно решение", подчерта той.


"Очевидно Уимбълдън е голямата ми цел този сезон в момента. Но това е така откакто загубих полуфинала от Раонич предишната година. Коляното ми не беше добре, така че моята цел беше да бъда на 100% за Уимбълдън 2017. Очаквам много от себе си и за момента се чувствам по план", каза той.

 

За финал на интервюто пред официалния сайт на ATP Федерер беше попитан и относно това дали се смята за най-добрият на всички времена.

 

"Ако спечеля всички турнири от днес през следващите десет години, мога да бъдат считан за такъв, да. Но в противен случай дебатът ще продължи. Мога просто да правя най-доброто, на което съм способен. В края на краищата, аз съм много щастлив от своята кариера. Постигнах повече от всичко, така че, честно казано, не е толкова важно дали ще бъда считан за най-добрият на всички времена. Просто мога да давам най-доброто от себе си", завърши Федерер.

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини