Вавринка: Не мисля за трофей от Уимбълдън или №1 в света



20-06-2017 10:01 | Николай Драганов

Стан Вавринка не мисли за спечелването на Уимбълдън, нито за №1 в света, признава швейцарецът в пространно интервю пред "Гардиън". Преди началото на своя опит да спечели трофея от Куинс, световният №1 коментира с подробности какво обича най-много в тениса, как гледа на твърденията, че "голямата четворка вече е голяма петица", както и как се справя с напрежението. 


"Стресът е част от кариерата. Трябва да го приемеш и да се справяш с него, защото в тениса се редуват много емоции. Има много възходи и падения, дори само в един мач, но аз играя отдавна и съм свикнал с това", коментира Вавринка.


Запитан при коя от трите си титли от Големия шлем е трябвало да се справя с най-много напрежение, Вавринка отвърна: "Най-трудното беше на US Open. Беше по-стресиращо от другите две. Не мога да го обясня, но по някаква причина бях много по-нервен преди мача. Нямах усещането, че ще спечеля, имах обратното чувство. Наистина бяха стресиран, много нервен, но когато излязох на корта успях да се успокоя и да се фокусирам върху тениса".


Швейцарецът обясни и как срамежлив извън кота човек като него успява да контролира нервите си на корта и да покаже най-доброто, на което е способен, точно когато е най-необходимо. "Това е дълъг процес. Отнема доста време, за да наредиш всички парчета от пъзела. Психическото предизвикателство, физическата подготовка, качеството на тениса - всичко трябва да е там. Разбира се, има тежък психически тест точно преди финала и затова имам своя треньор Магнус Норман, на когото дължа голяма част от успехите си. Откакто работим заедно преживях най-добрите моменти в своята кариера", призна Вавринка.


"Знаеш, че ще бъде болезнено и че няма лесен начин. Всеки играч е преминал през това в големите мачове. Но това е и нещото, което най-много обичам в тениса. Тези големи мачове, през които преживяваш толкова много - това е най-доброто нещо. Заради тези мачове играеш тенис. През миналата седмица играх полуфинал срещу Анди Мъри и той продължи повече от четири часа. Беше петсетов двубой, с много обрати. Заради такива мачове тренираш толкова много - за да се добереш до тези моменти и да им се насладиш", обясни световният №3.


Въпреки успехите си в последно време, Вавринка отказа да обяви, че "Голямата четворка" при мъжете си има нов член и вече е "Голяма петица". "Няма какво да кажа за "голямата петица". Федерер, Надал, Джокович и Мъри доминират в тениса повече от десет години. Техните резултати са по-добри от моите, но аз съм наистина щастлив от своето ниво и вярвам, че ще ставам по-добър. Побеждавал съм всеки от тях, но те ще останат Голямата четворка заради всичко, което са постигнали", каза той.


Швейцарецът коментира и потенциалната си нова среща с Мъри в края на седмицата, която според схемата може да се случи само на финал в Куинс. "Това е един от любимите ми турнири през годината. Прекрасно място, особено при сегашното слънчево време, кортовете са перфектни. Ще трябва да направя някои настройки от клея, но знам, че мога да играя добре. Това е чудесен момент от годината, наемам къща в Уимбълдън и се чувствам у дома за четири седмици", разказа Стан.


Той коментира и назначението на специалист на трева като Пол Анакон, който преди това е работил със Сампрас и Федерер. "Познавам го от известно време - особено, когато работеше с Роджър. Той знае доста за тревните кортове и за тениса като цяло. Знам, че мога да играя добре на Уимбълдън, но искам да бъда още по-добър. Преди две години се представих много добре на четвъртфиналите, но Роджър беше по-добър в онзи ден", спомни си Вавринка.


Относно шансовете си през тази година той заяви, че и четиримата вече споменати играчи имат по-големи такива от него. "Спечелването на Уимбълдън ми е твърде далечно, за да го коментирам. Същото е, като когато ме попитат дали мисля за това да бъда №1 в света. Никога не правя това, не е в стила ми. Ако видите борбата за №1 - аз съм доста далеч. Всичко, което мога да направя, е да продължа да се подобрявам", посочи той.


Запитан кой е най-близкият му приятел в тениса, Вавринка не изненада с отговора си: "Със сигурност, Роджър. Споделяли сме толкова прекрасни моменти за Купа "Дейвис" и на Олимпийските игри". А на въпрос кое ще му липсва най-много, когато някой ден се оттегли, отвърна: "Със сигурност това са емоциите, атмосферата, напрежението. Но все още съм в него, така че не мисля за края. Докато съм щастлив, ще продължавам. Ще продължавам да играя", завърши швейцарецът.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини