Федерер: Бях разколебан след Щутгарт, но отвърнах бързо



28-06-2017 08:36 | Николай Драганов

12 месеца след като допусна разочароваща загуба на полуфиналите на Уимбълдън от Милош Раонич, след което сложи край на сезона си, Роджър Федерер се завръща в "Ол Инглънд Клъб" като един от големите фаворитите за рекорден осми трофей.


Маестрото, който ще навърши 36 години през август, опроверга всички критици, които го отписваха след онази загуба от Раонич в пет сета на Централния корт преди година. След това поражение Роджър сложи край на сезон 2016, като остана със 17 титли от Големия шлем - толкова, колкото бяха те и през вече далечната 2012 година. 


Но година по-късно швейцарецът вече е носител на 18 титли след триумфа си на Australian Open и е смятан за фаворит на Уимбълдън, където може да счупи рекорда на Пийт Сампрас за трофеи - към този момент двамата делят по седем отличия. С оглед слабата форма на Джокович и Мъри и неяснотата дали най-после Надал ще бъде физически подготвен за тревата, Федерер е безспорен фаворит за 19-та титла от Шлема. 


Преди дни Роджър триумфира с четвърта титла за сезона от шест турнира, като вдигна рекордна девета титла в Хале. Седмица по-рано обаче, Маестрото бе допуснал едва второто си поражение за сезона, губейки още в първи кръг на надпреварата в Щутгарт от друг ветеран в лицето на Томи Хаас. 


"Имах известни колебания в себе си, трябва да призная, защото да загубия в първи кръг на трева за първи път от 15 години, няма как да не ме накара да се замисля", призна Федерер. "Така че съм щастлив, че реагирах веднага и напомних на себе си, че мога да играя добре на трева", добави той.


Въпреки своя рекорд Федерер коментира, че не му харесва вниманието да бъде насочвано единствено към турнирите от Големия шлем. "Не бих нарекъл турнира в Хале подготвителен за Уимбълъдн, защото така проявявам неуважение към него. Турнирите от Шлема имат твърде голяма тежест, което не ми харесва. Това се дължи на съвременната ранкинг система. В миналото не беше такава рядкост играчите да пропускат турнири от Голямата четворка. Бьорн Борг не обичаше да играе в Австралия, Карлос Моя пропускаше Уимбълдън", припомни той, след което направи интересно изказване.


"Аз предпочитам тревата в Щутгарт или Харе плед "Ролан Гарос" и поради тази причина не играх в Париж тази година. Имах нужда от малко спокойствие между двата турнира от Големия шлем и с удоволствие играя на по-малките турнири. Приятно ми е да съм сред 50 играчи, а не сред 500. Понякога дори "Мастърс" надпреварите ми се струват твърде големи", добави Маестрото.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини