Уимбълдън, ден 2 - отлично начало за Гришо и Цвети



05-07-2017 08:03 | Николай Драганов

Вторият ден на Уимбълдън ще бъде запомнен от всички фенове на тениса с отличния старт, който записаха Григор Димитров и Цветана Пиронкова в тазгодишното издание на надпреварата.


Гришо имаше известни проблеми с Диего Шварцман в първия сет, но в крайна сметка успя да го спечели в тайбрек, а след това покачи нивото си и спечели далеч по-леко следващите сета за крайното 7:6 (4), 6:2, 6:2. Това беше трети дуел между двамата, а българинът постигна втори пореден успех. Във втория кръг Димитров ще се изправи срещу ветерана от Кипър Маркос Багдатис. 


С чиста победа в своето 12-то участие на Уимбълдън започна и Цветана Пиронкова. Тя се наложи над бившата финалистка от "Ролан Гарос" Сара Ерани с 6:1, 6:4 и прекъсна негативната си серия от три поредни загуби в първи кръг в Лондон. В следващия кръг Цвети излиза срещу №5 в света Каролине Вожняцки. Датчанката е сред най-неудобните съпернички на Пиронкова, като Цвети е загубила и четирите срещи помежду им.

 

Твърде лесно и без необходимата доза шоу за феноте на тениса напред продължиха двама от фаворитите за трофея в лицето на Новак Джокович и Роджър Федерер, след като съперниците и на двамата се отказаха преждевременно. Трикратният шампион от Уимбълдън Джокович се наложи над словашкия левичар Мартин Клижан с 6:3, 2:0 и отказване, а Федерер надделя над  Александър Долгополов от Украйна с 6:3, 3:0. Това бе 85-а победа в "Ол Инглънд клъб" за Маестрото, с което излезе еднолично начело по този показател, изпреварвайки Джими Конърс. 


След близо тричасова битка ветеранът Давид Ферер, за когото тревата не е най-любимата настилка, а и отдавна не се намира в най-добрата си форма, успя да се наложи над 22-ия в схемата Ришар Гаске с 6:3, 6:4, 5:7, 6:2. От своя страна французинът не беше отпадал в първи кръг на Уимбълдън от 2006-а насам, като по традиция се представя силно в турнира, в който два пъти е достигал до полуфиналите – 2007, 2015. 


Напред продължава и финалистът от последните Олимпийски игри Хуан Мартин дел Потро, който се наложи над Танаси Кокинакис от Австралия след 6:3, 3:6, 7:6(2), 6:4 в тричасов двубой, изпълнен с обрати. 


Макар и с известни затруднения, но без да загуби сет, за втори кръг се класира и миналогодишният финалист Милош Раонич. Световният №7 победи германецът Ян-Ленард Щруф след 7:6(5), 6:2, 7:6(4) и запази традицията никога да не губи в първи кръг в седемте си участия досега. Полуфиналистът от "Ролан Гарос" и №8 в ранглистата Доминик Тийм нямаше проблеми с Вашек Поспишил и го победи с 6:4, 6:3, 6:3. 



Финалистът на Уимбълдън от 2010 година Томаш Бердих, който в момента заема 15-та позиция в света, а през миналата година бе отстранен на полуфиналите от бъдещия шампион Анди Мъри, записа труден успех над Жереми Шарди с 6:3, 3:6, 7:6(4), 6:4.


Победи на старта записаха двама от скритите фаворити в лицето на Александър Зверев, който се наложи с 6:4, 7:6(3), 6:3 над Евгени Донскойн, който е един от едва двамата играчи, побеждали през Роджър Федерер през 2017, както и Гаел Монфис, победил Даниел Брандс с 6:3, 7:5, 6:4. Турнирът приключи за шампиона от Куинс и специалист на трева Фелисиано Лопес, който сложи край на силната си серия в най-неподходящия момент - испанецът бе спрян още на старта от Адриан Манарино след 5:7, 6:1, 6:1, 4:3 и отказване на Лопес. 


Чиста победа на старта записа и Джон Иснър, който е потенциален съперник на Григор Димитров в трети кръг. Американецът се наложи над своя сънародник Тайлър Фритц след 6:4, 7:6(3), 6:3.


При жените водачката в световната ранглиста Ангелик Кербер потегли успешно след победа над квалификантката от САЩ Ирина Фалкони с 6:4, 6:4. Финалистиката от миналата година се нуждае от силно представяне, ако иска да защити точките си и да запази първото си място в ранглистата, но далеч не впечатли с представянето си в дебютния си двубой. 


Победи на старта записаха Агниешка Радванска, която се наложи Йелена Янкович след 7:6(3), 6:0, както и Светлана Кузнецова, победила с 6:3, 6:2 Онс Джабер. Проблеми нямаше и Кристина Младенович, която надигра Полин Парментие с 6:1, 6:3. Напред продължават още Каролина Плишкова, Екатерина Макарова, Тимеа Бачински и други.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини