Федерер и Джокович били на косъм от демонстративен мач



05-07-2017 09:21 | Николай Драганов

Роджър Федерер и Новак Джокович споделиха странна съдба в първия ден на Уимбълдън - и двамата изиграха по едва сет и половина, преди техните съперници - съответно Александър Долгополов и Мартин Клижан да се откажат при сет изоставане и пробив във втората част.


"Когато си тръгвах от корта, почувствах разочарованието на хората. Те просто не можеха да повярват, че им се случва отново, точно същата ситуация", сподели Федерер, който също не успя да зарадва трибуните с достатъчно игра, след като преди това същото се бе случило и с Джокович. Съдията ми каза: "Вие, момчета, трябва да излезете и да поиграете още сет и половина", а аз отвърнах: "Да, нека отида и да потърся Новак. Той беше там и му споделих това, но нямаше как да се получи", добави Маестрото.


За разговорът потвърди и Джокович. "Пошегувахме се в съблекалнята, че може би трябва да излезем и да поиграем на Централния корт помежду си за хората. Но имаше следващ мач", коментира сърбинът.

 
Общо седем играчи прекратиха преждевременно мачовете си, а Бърнард Томич дори си позволи да обяви, че е бил "отегчен" да се бори за победата. Въпреки това всички отказали се ще получат своя чек за 35 000 паунда. В далеч по-сериозен тон Федерер и Джокович коментираха ситуацията, като се обявиха за това турнирите от Големия шлем да въведат правилото, което ATP въведе в останалите турнири, а именно играчът да получава своя чек за участие в първи кръг, дори да не е способен да излезе заради контузия.


"В останалите турнири от ATP, ако не можеш да играеш, все пак взимаш своя чек за класирането си в основната схема. Може би и в Шлема трябва да се въведе, тогава ще се елиминира част от проблема", каза Федерер, според когото повечето играчи със сигурност искат да завършат мача, но вероятно има и такива, които излизат въпреки тежките си проблеми, просто за да приберат своя чек. Швейцарецът обаче е на мнение, че е по-добре те да отстъпят мястото на друг играч, способен да се бори и това ще бъде далеч по-вероятно, ако те прибират парите си. 


"Може би трябва да се помисли за това. Новото правило на ATP в тази посока позволява на играчите, заслужили своето място, да получат и финансовата си награда, но от друга страна да не излизат на корта, ако не могат. Подкрепям това правило", добави от своя страна и Джокович.


Легендата Джон МакЕнроу също се включи в разговора и се обяви за това играчите, които не могат да излязат за първия си мач, да пускат друг на тяхно място, като получат половината пари от наградния фонд, определен за участие в първи кръг. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини