Гришо срещу Федерер - време ли е за първа победа? (превю)



10-07-2017 08:29 | Николай Драганов

В началото на своята кариера Григор Димитров беше наричан "Бейби Федерер" заради приликите в неговия стил и този на големия швейцарец, но с времето Гришо успя да се отърве до голяма степен от сравненията. Димитров винаги е твърдял, че иска да изгради собствен стил и име, но същевременно никога не е крил, че Роджър Федерер е любимият му играч и детски идол. Днес Гришо вече има своето собствено име, но съдбата го среща за шести път с Роджър Федерер. Маестрото е единственият представител на Топ 5 при мъжете, срещу когото Димитров все още няма нито една победа.


Очакваният с огромен интерес шести двубой между Григор Димитров и Роджър Федерер ще бъде на централния корт на "Ол Инглънд клъб". Срещата е трета, последна, в програмата, която стартира в 15:00 часа българско време с мача Ана Конюх - Винъс Уилямс. Преди Гришо и Роджър на корта ще се появят Анди Мъри и Беноа Пер.


Първите два сблъсъка между двамата по ирония на съдбата се състоят в родния на Федерер Базел, съответно през 2013 и 2014 година, като и двата мача са на четвъртфинална фаза, а Гришо успява да стигне до тайбрек, но не и до спечелен сет и губи с по 2:0. Третият им мач е в Бризбън през 2015, когато на полуфиналите Федерер печели с 6:2, 6:2. През 2016-та те отново се срещат в Бризбън, този път на четвъртфинал, а Гришо успява да спечели първия си сет, но отново губи мача. Последният им сблъсък преди днешния дуел е през 2016-та година на Australian Open, когато Димитров отстъпва с 1:3 сета.


Историческите сравнения са ненужни - Федерер е най-успешният играч в историята на тениса със своите 18 титли от Големия шлем, докато Гришо може да се похвали с два полуфинала в най-престижните турнири. Първият идва именно на Уимбълдън през 2014-та година, когато българинът е спрян от Новак Джокович. На финала Ноле успява да надиграе и самият Роджър Федерер.


"Битката между двама от най-атрактивните играчи, използващи бекхенд с една ръка, със сигурност ще произведе много страхотни разигравания, които ще забавляват хората на Централния корт. Нито един от двамата не е изгубил сет до този момент в турнира, но Димитров успя да запише по-категорично победи. Българинът е загубил само 12 гейма в последните си осем изиграни сета", посочва официалният сайт на ATP в своето превю за днешния двубой.


ATPWorldTour.com посочва, че засега решението на Федерер да пропусне клей сезона се отплаща добре. "То показва формата, която му донесе седем трофея от Уимбълдън. Страхотни форхенд уинъри и навременни излизания на мрежата, където ниже волета. Централният корт е позната територия за швейцарския маестро, а той играе всякаш познава всеки инч от него", добавят анализаторите.


Те отчитат още, че на Уимбълдън Григор Димитров е показал формата, която му донесе две титли през 2017 година - в Бризбън и София. "Българинът успя да се отърси от слабия клей сезон и започна да се връща във форма, достигайки полуфинал в Куинс. Мощният форхенд на Димитров и вариативността на бекхенда са му носили успех тук в миналото", припомнят от ATP, визирайки полуфинала срещу Джокович, а защо не и титлата при юношите. 

 

Ако успее да запише първа победа над Федерер в кариерата си, Димитров ще нанесе едва трето поражение на швейцареца през 2017 година. Невероятното представяне на Роджър му донесе титлите от Мелбърн, Индиън Уелс, Маями и Хале. Димитров може да се похвали с полуфинал в Австралия и трофеите от Бризбън и София

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини