Фалитът на спортните милионери



11-07-2017 10:25

Не е лесно да станеш богат, но още по-трудно е да управляваш добре парите си. Не са малко примерите, които могат да се дадат с отличници от спортния терен, опарили се от милионите си.
 
В последните седмици до провал на финансовото поприще стигна легендарният тенисист Борис Бекер. През миналия месец Върховният съд в Лондон обяви Бекер в банкрут, след като той не успя да даде гаранции, че ще плати задължение от 2015 г. Адвокатът на шесткратния шампион на турнири от Големия шлем не можа да издейства 28-дневна отсрочка и процедурата по обявяване в несъстоятелност на Бекер вече е в ход.

И както отбеляза адвокатът на Бекер „той не е експерт на тема „финанси”, и успешно успя да се сгромоляса в управлението на състоянието си, оценено на $35млн. в пика на спортната му кариера. Голям удар по сметката на бившия тенисист нанесоха две жени. Той се разведе с Барбара Фелтус през 2011 г., като тя успя да вземе голяма неустойка. Бекер плаща и голяма издръжка за децата си Ноа (23 г.) и Елиас (17 г.) – от Барбара, и на Анна (17 г.) от връзката му от руската манекенка Ангела Ермакова.
 
Но не само разходите по жени и деца го доведоха до фалита. Германецът, който от няколко години живее в Лондон, не се раздели с луксозния си начин на живот след напускането на корта. Вече десетилетие не може да намери купувач за вилата си в Майорка. Къщата му в района на Уимбълдън в Лондон му струва 35 000 евро на месец. До март 2017 г. Бекер беше собственик на три автокъщи на Mercedes в Щралзунд, Грайфсвалд и Рибниц-Дамгартен в провинция Мекленбург-Предна Померания, но се наложи да продаде бизнеса си. В началото на 2017 г. Борис Бекер загуби и договора си като треньор на Новак Джокович, който му осигуряваше по 800 000 евро на година. Понастоящем Бекер работи като ТВ-коментатор за Евроспорт и като рекламно лице на онлайн-портал за покер.
 
Отвъд океана

Бекер далеч не е първият в графата на банкрутиралите спортисти заради скъпи имоти и жени. Други негови колеги могат да се похвалят с доста по-ексцентрични причини, довели ги до банкрут. Най-фрапантните случаи са Отвъд океана. Баскетболистите и футболистите в САЩ имат шанс да трупат сериозни постъпления в банковите си сметки, а обикновено произходът от бедните гета бързо води и до неразумните разходи.
 
Баскетболистите от НБА трябва да са пример предимно с качествата си на паркета, но рядко и извън залата. Особено, когато става въпрос за харчене на пари.
 
Скъпите подаръци за обкръжението си, страст към хазарта, няколко „детски издръжки” не се отразиха добре и върху финансовото състояние на един от най-талантливите играчи в НБА Алън Айверсън. Само за сезона 2008/2009 от Детройт той натрупа $21 млн. Тогава той можеше да си позволи екстрата да купува нови дрехи, когато пътува, за да не носи багаж. Но вече не. Гардът споделя, че „няма пари дори за чийзбургер“. И след като през кариерата си е похарчил над $200 млн., сега дори не може да плаща издръжката на децата си.
 
Бившето крило на Бостън Антоан Уокър натрупа над $110 млн. в НБА. Неговият антураж от над 70 човека роднини и приятели обаче го доведоха до фалит през 2010 г. Докато се къпе в пари Уокър беше популярен с това, че никога не е обличал един и същ костюм повече от веднъж.
 
Примерите са безбройни в НБА, както и за играчите от другия свръхпопулярен спорт в Щатите – американския футбол.
 
Куотърбекът на Атланта, Филаделфия и Ню Йорк Джетс Майкъл Вик спечели повече от $100 млн. в кариерата си. Луксозен живот и хазарт са сред страстите му. През 2008 г., докато е в затвора заради незаконни боеве с кучета, Вик обяви фалит. Вик живее с по $300 000 на година, като от излизането си от затвора е успял да плати над $18 млн. от дълговете си.
 
Бохемският начин на живот води и много жени в жилищата на американските спортисти докато са милионери. Това много често ги води до фалит, защото жените водят и деца. Бившият гард на Бостън Селтикс Кени Андерсън има седем деца от пет жени, друг бивш баскетболист, Шон Кемп, има седем деца от шест жени, а Травис Хенри от NFL е абсолютният рекордьор с девет деца от девет различни майки.
 
Тигрите на Тайсън
 
И Майк Тайсън е сред класическите анти-примери при уроците на финансовите съветници. Ексцентричният бивш боксьор похарчи $4.5 млн. за общо 110 автомобила в живота си. В колекцията му са различни модели на Bentley, Ferrari, Lamborghini, Rolls Royce, Range Rover и Mercedes. Плати $3 млн. глоба, когато отхапа ухото на Ивендър Холифийлд, а с още $9 млн. се бръкна при развода си. Но най-нетрадиционните покупки са му три бенгалски тигъра, всеки по $70 000. Но разходите сериозно набъбват, защото зверовете изискват по $200 000 за храна на година. Дресъорът им получавал по $125 000 на година. За да зарадва първата си съпруга Робин Гивънс, Тайсън й купи златна вана на стойност от $2 млн.
 
По неофициална информация Тайсън печели над $400 млн. в бляскавата си боксова кариера. Тигрите, скъпите бижута и коли, разводите и времето в затвора го доведоха до фалит през 2003 г. Сега той е принуден да обикаля света, за да забавлява телеманиаците във формата Big Brother.
 
И самият Холифийлд не е подминат от звездоманията. Той се ширеше в къща със 109 стаи, 17 бани, 3 кухни и алея за боулинг. Но натрупаните $560 млн. от дългата му боксова кариера не можаха да удържат на подръжката на дом, който дори не можеше да обходи за седмица и издръжка за 11 деца. Холифийлд, който получи само за мача, в който изгуби ухото си $34 млн., дълго време не можа да покрива ипотечните си задължения и трябваше да напусне колосалния си дом. За да покрие съдебните такси за закъснелите издръжки на децата си, той дори трябваше да разпродаде всички си боксови трофеи и спомени, включително ръкавиците, ботушите и халатите от прословутия мач с Тайсън.
 
Дон Диего
 
Разводи и наркотици бързо доведоха до финансова, а и физическа, разруха един от най-добрите футболисти за всички времена. Диего Марадона не успя да финтира добре в управлението милионите си. Той посегна към кокаина, който няколко пъти го доведе до кризи за живот и дълги години се лекува в специализирани клиники. През март 2009 г. италианските данъчни служители обявиха, че Марадона все още дължи на италианското правителство 37 млн. евро от данъци, 23,5 ммлн. от които е начислената лихва по първоначалния му дълг.
 
През последните години Марадона прави опити да се измъкне от финансовите си затруднения като стана треньор.
 
Заради престъпления
 
Милионите на Марион Джоунс, една от най-бързите жени в края на 90-те и началото на новото хилядолетие, потънаха с аферата БАЛКО. Тя призна за взаимоотношения със скандалната лаборатория, разработвала забранени вещества и й се наложи да лежи в затвора. Американката обяви фалит през 2007 г., като декларира, че има едва $2000 в банковата си сметка и се е разделила с трите си имения. Джоунс взимаше между $70 000 и $80 000 на състезание, а само за година получаваше по $1 млн. от догововра си с Nike.
 
Друг популрян атлет – вдъхновителят за милиони бягащият с протези на двата крака Оскар Писториус, уби приятелката си на Свети Валентин през 2013 г. Натрупаното си богатство от рекламни договори с няколко световноизвестни бранда бързо се стопи в съдебни дела.  
 
Материалът е публикуван в списание "Иконимист".

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини