Конта направи Каролина Плишкова №1



11-07-2017 20:59 | Любомир Тодоров

Поставената под №6 Йохана Конта стана първата британска полуфиналистка на Уимбълдън от 1978 година.

Тя победи втората в схемата румънка Симона Халеп в оспорван двубой с 6:7(2), 7:6(5), 6:4 след повече от два часа и половина игра под спуснатия покрив на централния корт. Успехът на Конта попречи на Халеп да оглави световната ранглиста в понеделник. Вместо нея на върха ще застане за първи път Каролина Плишкова от Чехия, която сменя Ангелик Кербер. Плишкова е 23-ата №1 от въвеждането на компютърната ранглиста през 1975 г.

Първите два сета бяха решени след тайбрек. В първия Халеп поведе с 6:2 точки и реализира първия си сетбол. В следващия румънката беше на две точки от победата при 5:4, но Конта спечели следващите 3 разигравания и изравни частите.

В заключителния сет британката от унгарски произход, която е родена в Сидни, направи важен пробив за 3:2, който веднага след това затвърди. При 5:4 Йохана сервираше за място на полуфиналите. Тя поведе с 40:15 и реализира първия си мачбол слред грешка на Симона, предизвикана от писък от публиката.

26-годишната Джо, както я наричат англичаните, беше аплодирана от последната местна шампионка Вирджиния Уейд, която печели титлата на Уимбълдън през 1977-а, а година по-късно спира на полуфинала.

Препятствието между Конта и финала се казва Винъс Уилямс, която е петкратна шампионка в турнира. Йохана води с 3-2 победи срещу 37-годишната американка.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини