Федерер: Привилегирован съм да бъда отново на финал



15-07-2017 08:14 | Николай Драганов

Увереният поход на Роджър Федерер към 19-та титла от Големия шлем и 8-ма от Уимбълдън продължи с поредната трисетова победа, този път над Томаш Бердих на полуфиналите. По този начин Маестрото се класира за своя 29-тия финал в турнири от Шлема, като за трети път достига до битката за титлата в "Ол Инглънд Клъб" без да загуби сет.


"Чувствам се много привилегирован да бъда на още един финал. Имах удоволствието още веднъж да играя на Централния корт. Не мога да повярвам, че това е истина отново. Щастлив съм, че ще имам ден почивка, за да осъзная какво направих до тук на турнира", коментира швейцарецът след победата над Бердих, дошла след два спечелени тайбрека в първия и втория сет.


Федерер взе реванш за сблъсъка между двамата през 2010 година, когато чехът се наложи, а по-късно игра финал. "Беше много оспорвано. Имаше и прилики с досегашните ми мачове, но съперникът имаше своите шансове. Успях да се възползвам от своите, когато беше най-важно. Играх добре в тайбрейка на първия и на втория сет. Или поне използвах това, че опонентът ми не успя", обясни Маестрото ключа към успеха.


"Никога не се паникьосах, което е много важно в ключовите моменти. Да, това определено беше най-тежкият мач досега на турнира... беше оспорвано. Щастлив, че спечелих всички големи точки", добави Федерер, който ще се изправи за осми път срещу Марин Чилич в опит да спечели рекордната 8-ма титла на Уимбълдън.


"Очаквам тежък двубой. Изиграхме страхотен такъв през миналата година", припомни швейцарецът, който води с 6:1 в преките двубои, а преди 12 месеца на четвъртфиналите спечели в луд петсетов мач. Единствената победа на Чилич пък дойде през 2014 година на US Open, когато в двубой от полуфиналите хърватинът не даде дори сет на своя съперник. "Той игра нереално срещу мен на US Open", подчерта Маестрото.


"Не бих искал да казвам, че статистиката ме успокоява, защото мачовете винаги са били оспорвани. Не е като да сме играли един срещу друг 30 пъти", добави Роджър, който стана най-възрастният играч, достигал до финал на Уимбълдън след 39-годишният Кен Розуел, загубил битката за трофея от Джими Конърс през 1974 година.


"Това означава много, защото Кен е невероятен човек, оставил трайна следа в историята. Надявам се да го видя по-късно, чувството е страхотно", завърши Маестрото, който от своя страна е на една победа от поредната регистрация със златни букви в история на тениса. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини