Винъс и Гарбине в двубой за първи трофей за годината



15-07-2017 09:15 | Любомир Тодоров

В събота, в 16 часа българско време, на централния корт на "Ол Инглънд клъб" започва финалната среща на Уимбълдън при жените. В него участват десетата поставена Винъс Уилямс и №14 в схемата Гарбине Мугуруса. И двете тенисистки не са печелили титла през 2017 година.

Американката ще се бори за шестата си титла в Лондон. Тя не е играла на финал в турнира от Големия шлем от 2009-а. На 37 години Винъс може да стане най-възрастната шампионка на Уимбълдън в Оупън ерата в най-добрия си сезон от десетилетие. По-голямата Уилямс спори за титлата на Откритото първенство на Австралия през януари, където отстъпи на сестра си. За последно Винъс игра два финала в един сезон в Шлема през 2003 г.

За нея ще е малко необичайно да играе за титла от Голямата четворка срещу различен съперник от Серина. За последно Винъс игра финал срещу тенисистка, която да не носи нейната фамилия, през 2007-а, когато на Уимбълдън победи Марион Бартоли.

Испанката Мугуруса за втори път стигна до последния мач в Лондон след 2015-а, когато отстъпи на Серина Уилямс. Любопитно е да се спомене, че последната, побеждавала 37-годишна на финала тук, е сегашната треньорка на родената в Каракас тенисистка Кончита Мартинес, която се справи с Мартина Навратилова през 1994-а.

Гарбине, която е на 23 години, победи по пътя си към финала две шампионки от Шлема в лицето на Ангелик Кербер и Светлана Кузнецова, а на полуфинала даде само 2 гейма на Магдалена Рибарикова.

Винъс води с 3-1 победи в директните двубои. Тя спечели първите три мача на твърди кортове между 2013-а и 2015-а във Флорианополис, Окланд и Ухан, където Мугуруса се отказа заради травма при 6:3, 3:0. Последната им среща беше през май в Рим, когато Гарбине надделя с 6:2, 3:6, 6:2.

Днешният финал предвещава фойерверки. И двете тенисистки показа отлична игра в последните седмици. Уилямс и Мугуруса обичат тревната настилка, играят агресивно, сервират гръмотевично, имат смъртоносни удари от крайната линия и притежават отлични волета.

Остава да видим дали младостта или опитът, както гласи клишето, ще триумфират на финала на Уимбълдън днес.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини