Гарбине Мугуруса е кралицата на Уимбълдън (снимки)



15-07-2017 17:19 | Любомир Тодоров

Поставената под №14 Гарбине Мугуруса спечели за първи път в кариерата си титлата от Уимбълдън.

Във финала тя се наложи над петкратната шампионка и №10 в схемата Винъс Уилямс от Съединените щати със 7:5, 6:0 под спуснатия покрив на централния корт в Лондон след 77 минути игра. Победителката стана втората испанка с титла в Лондон след нейната треньорка в момента Кончита Мартинес през 1994 година.

И двете започнаха нервно двубоя, но това си личеше особено много при 23-годишната Мугуруса, която правеше много грешки от форхенд. В шестия гейм Уилямс стигна до първата точка за пробив, но испанката я отрази и взе подаването си за 3:3. В следващия пък Гарбине стигна до брейкбол, след като Винъс направи 3 двойни грешки, но не успя. В десетия гейм американката поведе с 40:15 и имаше два сетбола. След дълго разиграване испанката отрази първия, а втория ликвидира с добър сервис, за да измъкне подаването си.

В следващата игра пък Мугуруса стигна до два брейкпойнта и реализира втория след топка в аут на съперничката. Така при 6:5 полуфиналистката от Турнира на шампионките в София през 2014-а сервираше за спечелване на частта. Тя поведе с 40:15 и реализира втория си сетбол, когато форхендът на Уилямс спря в мрежата.

Серията на родената в Каракас Гарбине продължи и тя проби за 1:0 след петата двойна грешка на Винъс, а после и затвърди. Американката изглеждаше разколебана и гроги. Това помогна на победителката от "Ролан Гарос" през 2016-а Мугуруса да направи втори брейк и после стигна до 4:0. При 5:0 всичко беше ясно. Испанката поведе в следващия гейм с 40:0 и реализира третата си шампионска титла след ястребово око.

ГАЛЕРИЯ ОТ ФИНАЛА

 

Гарбине завърши с 14 печеливши удари и 11 непредизвикани грешки. Уилямс записа 17 уинъра и 25 грешки.

"Щастлива съм! Благодаря на моя екип, на Кончита, този успех е за всички нас! Първия сет беше много труден и двете можехме да го спечелим. Радвам се, че след загубата на финала преди 2 години се върнах и спечелих Уимбълдън", заяви с усмивка шампионката. Тя вдигна четвърти трофей в кариерата си и втори от Големия шлем.

За титлата Мугуруса взема 2,2 милиона паунда и 2000 точки за световната ранглиста, където ще бъде №5 от понеделник. За Винъс останаха 1,1 милиона и 1300 точки за класацията на WTA, където ще стигне до №9. Тя пропусна шанса със своите 37 години да стане най-възрастната шампионка в турнира от 1908-а.


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини