Умаг, Бостад и Нюпорт - какво да очакваме?



17-07-2017 10:33 | Николай Драганов

Емоциите от тазгодишния Уимбълдън все още не са затихнали за Роджър Федерер и неговите почитатели, но за повечето тенисисти е време сезонът да продължи с пълна пара. Три надпревари започват през тази седмица - в Нюпорт, Умаг и Бостад, а официалният сайт на ATP обръща внимание на най-интересното, което ни очаква в тях.


Умаг

 

 1. Завръщане на клей. След краткия сезон на трева и преди началото на US Open сериите на твърди кортове, част от играчите ще имат възможност да поиграят отново на червено в Хърватия. Най-високо ранкираните играчи в Умаг са представителите на Топ 20 Давид Гофен и Гаел Монфис, шампионът от миналата година Фабио Фонини и хърватската надежда Борна Чорич.

 

2. Завръщането на Давид Гофен. Белгиецът спечели 31 победи през този сезон, но претърпя тежка травма на "Ролан Гарос", което го принуди да пропусне целия сезон на трева. Гофен загуби последните шест финала, в които участва и търси своята първа ATP титла от 2014 година насам, а участието му в Умаг ще бъде дебютно. През февруари той стана първият белгиец, пробил в Топ 10.

 

3. Монфис в преследване на втора титла на клей. Подобно на Гофен, Гаел Монфис преследва първата си титла за годината. Французинът игра финал в началото на юли в Ийстборн, но загуби от Джокович. Само една от шестте му титли досега е спечела на клей - първият му трофей през 2005 година в Сопот. 

 

4. Десето участие за Фонини. Действащият шампион в надпреварата Фабио Фонини ще запише своето 10-то поредно участие в Умаг. 

 

5. Чорич идва у дома. Борна Чорич направи своя дебют в ATP тура в Умаг през 2013 година, а през 2014-та записа първата си победа. 20-годишният любимец на домакините се надява да стане третият хърватин в 28-годишната история на турнира, който печели трофея. 

 

Бостад

 

 1. Отново на клей. Турнирът в Бостад е втората надпревара на клей, в която играчите ще могат да се включат. Най-големите имена тази година са имена като Ришар Гаске, шампионът от Ещорил Пабло Кареньо Буст, финалистът от Монте Карло Алберт Рамос-Виньолас и шампионът от Сао Паоло Пабло Куевас.

 

2. Завръщането на Кареньо Буста. Испанецът беше един от най-силно представящите се през 2017 година тенисист, като на "Ролан Гарос" достигне до четвъртфинал и записа най-голямата си победа - над Милош Раонич с 8:6 в петия сет. Беше принуден да се откаже срещу Надал, след което пропусна целия сезон на трева.

 

3. Шампионът. През миналата година именно в Бостад Алберт Рамос-Виньолас спечели своята първа и засега единствена титла. 29-годишният испанец може да се похвали с 21 победи и 11 загуби на клей през 2017-та, като успя да победи и световният №1 Анди Мъри в Монте Карло.

 

4. Още големи имена ще бъдат наоколо. Двукратният шампион Давид Ферер, двукратният финалист Фернандо Вердаско, а също така Ърнест Гулбис, Ришар Гаске и 39-годишният ветеран Томи Хаас, който е един от едва двамата тенисисти, побеждавали Роджър Федерер досега през сезона.

 

Нюпорт
1. Размерът има значение. Тримата най-високи играчи в тура ще вземат участие в турнира на трева в Нюпорт - Иво Карлович е действащ шампион, а тука са също така шампионът от 2011 и 2012 Джон Иснър, както и сънародника му Райли Опелка. 

 

2. Три поредни финала за Карлович. Доктор Иво е един от любимците на феновете заради невероятното си чувство за хумор. Той спаси три шампионски точки за Жил Мюлер миналата година, преди да стигне до титлата. Преди това хърватинът беше изгубил два последователни финала - от Раджив Рам през 2015-та и от Лейтън Хюит през 2014-та, като едва ли ще бъде изненадващо да отбележим, че и двата мача бяха загубени в тайбрек в третия сет.

 

3. Иснър е поставен №1. Джон Иснър ще играе в Нюпорт за осми път, като в пет от тях е бил поставен под №1. Именно тук Джон направи своя дебют в тура преди 10 години. 

 

4. Изгряващата звезда. Райли Опелка игра квалификации в Нюпорт през миналата година, като тогава бе под №833 в ранглистата. Шампионът при юношите от Уимбълдън 2015 записа този сезон своите първи три победи в тура, стигайки до полуфинал в Атланта миналия август. Там пък Опелка беше спрян от Иснър. 

 

5. За първи път. Опелка е един от деветима играчи, които търсят своята първа победа на трева в Нюпорт. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини