За едно и осем на Уимбълдън



18-07-2017 15:56 | Любомир Тодоров

Шампионите от Откритото първенство на Великобритания по тенис Уимбълдън при мъжете и жените не скриха сълзите си при награждаването. Макар че Роджър Федерер вдигна за рекорден осми път трофея, а Гарбине Мугуруса го направи за първи и двамата се предадоха на емоциите.

131-ото издание на турнира от Големия шлем ще се запомни освен с нехарактерното за Острова топло и сухо време и проблемите с настилката, и със заслужения триумф на шампионите на единично.

За Маестро Федерер е казано всичко. Но титла без загубен сет в седем мача по-малко от месец преди 36-ия рожден ден на швейцареца си е подвиг. Всякакви мрънканици, че Роджър не срещнал никой от Голямата четворка и че съперниците му излизали на корта като обречени, са си един смешен плач. Все едно бащата на четири деца е виновен, че Мъри, Надал и Джокович не стигнаха до мач срещу него, по простата причина, че отпаднаха по-рано.

Да, Федерер прави всичко да изглежда много лесно, но в последните си три мача той се изправи срещу тенисисти, които го бяха побеждавали в Шлема. Раонич го спря през 2016-а на полуфинала на Уимбълдън, Бердих - на четвъртфинал също в Лондон, но през 2010 година. Чилич пък стигна до титлата на US Open през 2014-а след като отстрани швейцареца на полуфинал.

Сега той не допусна изненада и закономерно спечели 19-ата си титла от Големия шлем. Роджър бил много възрастен и бил омръзнал на публиката, която искала нови лица, казват други критици. И тук не съзирам защо той да си посипва главата с пепел, че младите не могат да го детронират. А и останалите от четворката също са в четвъртото си десетилетие вече, т.е. не могат да се нарекат нова вълна в никакъв случай. Старите кучета не дават кокала, палетата не са дорасли да им го вземат.

За мен най-учудващото в успеха на Федерер в "Ол Инглънд клъб" е как успя да намери мотивация да излиза на корта за победа във всеки мач, след като е спечелил всичко в тениса. Психологическата нагласа на Маестрото, наред с дългата почивка и доброто възстановяване донесоха осмата титла, с която той сбъдна още една своя мечта. След като близначките вече бяха видели в ложата успех на тате в Шлема, сега това сториха и момчетата му. Гледката на четирите му деца на трибуните напълниха със сълзи очите на гордия родител.



При жените в началото Гарбине Мугуруса не беше слагана сред най-големите фаворитки, може би защото беше поставена под №14 в схемата и защото не беше печелила турнир след титлата от "Ролан Гарос" през 2016-а.

Но испанката направи мъдър ход преди началото на Уимбълдън. Тя привлече в своя щаб единствената си сънародничка, печелила трофея в Лондон - Кончита Мартинес. Трудно е да се отговори дали присъствието на Кончита, или отсъствието на титулярния треньор Самуел Сумик помогнаха повече за страхотното представяне на Мугуруса в предишните две седмици. 

Гарбине загуби сет само срещу тогавашната №1 в света и схемата Ангелик Кербер, а по пътя си победи още две тенисистки с титли от Шлема и по-предно класиране от нейното: Светлана Кузнецова на четвъртфинала и Винъс Уилямс в мача за титлата.

Родената в Каракас брюнетка си спомни как се печели на трева и че през 2015 година вече е играла финал в "Ол Инглънд клъб". Агресивният й стил и подобреното придвижване по корта при нейните 183-сантиметра бяха изключително подходящи за успеха.

До момента за 23-годишната Мугуруса е по-лесно да запише голям успех, отколкото да го затвърди или повтори. Ще е интересно дали порасналото самочувствие ще помогне на Гарбине на US Open, където не е стигала до трети кръг, или тя ще се върне в цикъла от ранни отпадания до следващото си избухване.


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини