Черен шоколад – върховната добавка за високи спортни резултати



19-07-2017 18:44 | Tennis24.bg

Черният шоколад бързо си спечели репутацията на супер храна, благодарение на невероятната плътност на хранителните вещества в какаовите зърна, особено на флавоноиди, антиоксиданти, желязо, магнезий, манган и фосфор. Специалистите по хранене свързват този шоколад с намаляване риска от развитие на няколко вида рак, понижено кръвно налягане, здравето на сърцето и превенция на отрицателните ефекти от хроничния стрес.

Що се отнася до спорта, мнозина от вас със сигурност знаят, че черният шоколад е чудесно средство за борба с временната умора и ниските енергийни нива. Но какво можем да кажем върху ефекта му върху представянето на атлетите, след консумацията му.

Университетът Кингстън в Лондон наскоро направи проучване, в което се установи, че ежедневната консумация на черен шоколад може да бъде много полезно за спортната издръжливост и възстановяването на мускулите. Ефективността на шоколада била почти същата като тази на сока от цвекло, който е популярен диетичен продукт, повишаващ производителността на професионалните спортистите. Всичко това се дължи на веществото епикатехин, което е флаванол. Това съединение води до увеличено производство на азотен оксид в организма, дилатация на кръвоносните съдове и намалена консумация на кислород, като по този начин се увеличава атлетичната издръжливост.

Две тестови групи включват по 40 грама висококачествен шоколад в едно от храненията си за деня, като едната е на черен, а другата на бял. През това време се правят измервания на сърдечната им честота и консумацията на кислород при умерено натоварващи тренировки. След две седмици, двете групи разменят вида на шоколада, след което измерванията се повтарят.

Резултатите показват, че хората могат да тренират много по-дълго и ефективно, когато са яли от черния шоколад, а това се дължи на факта, че се повишават нивата на азотен оксид. Тези открития са база за последващи изследвания, които ще могат да докажат, че черния шоколад е сред храните, които трябва да залегнат основно в менюто на спортистите.

Все още има какво да се обсъжда, като например количеството на шоколада, с което ще се постигнат тези подобрения, но все пак това е чудесно начало.

Това означава, че консумирането на оптималното количество черен шоколад всеки ден, може значително да подобри качеството на тренировката ви, и да намали времето за възстановяване на мускулите, което прави това изкушение най-вкусния начин за подобряване на вашите сесии в залата.
Спортният анализатор Джеймс Броунър пък заявява, че много от спортистите, които пият големи количества сок от цвекло заради огромните му ползи се оплакват страшно много от вкуса му. Ето, че вече те имат равностойна алтернатива със значително по-добри вкусови качества.

Източник: Framar.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини