35-годишните шампиони



25-07-2017 08:44 | Николай Драганов

През уикенда световният №33 Давид Ферер стана четвъртият играч на 35 или повече години, който печели ATP титла през 2017 година. Испанецът грабна трофея в Бостад и прекъсна близо двегодишна суша, като за последно бе печелил турнира във Виена през октомври 2015 година. 

 

Трима ветерани могат да се похвалят със същото през този сезон, а някои от тях - и с много повече. Разбира се, става дума за Роджър Федерер, който е един от играчите, грабнали трофей след навършването на 35-годишна възраст. Нещо повече, Маестрото изживява истински ренесанс и вече спечели две титли от Големия шлем, два "Мастърс" турнира и трофея в Хале.


Третият играч навършил 35 години с титла през 2017 година е Фелисиано Лопес, който триумфира на един от любимите си турнири в Куинс, където и преди е бил близо до успеха, но така и не успяваше да вдигне титлата. 


Последният ветеран със спечелен турнир е много любопитен - това е доминиканецът Виктор Естрея Бургос, който спечели надпреварата от сериите ATP 250 в Кито, Еквадор. Любопитна подробност е, че 36-годишният Виктор Естрея, който в момента се намира под №107 в света, има три трофея от ATP, като и трите са от този турнир. Нещо повече - надпреварата е създадена точно преди три години и досега не познава друг шампион.


Федерер, Лопес и Ферер са и тримата най-възрастни представители на Топ 50 заедно с 38-годишният Иво Карлович и 35-годишнит Паоло Лоренци. Любопитна подробност е, че и двамата също бяха близо до трофей през този сезон. Карлович изгуби финала в Хертонгенбош от Жил Мюлер... който е на 34 години, а Лоренци игра два финала - в Кито и Умаг. 


За доминацията на по-възрастните играчи говори достатъчно и класирането в Топ 10, където единственият играч под 25 години е Доминик Тийм. Другите най-млади представители са 26-годишните Григор Димитров и Милош Раонич, а Кей Нишикори е на 27. В челото са Анди Мъри (30) , Рафаел Надал (31) , Роджър Федерер (35), Новак Джокович (30) и Стан Вавринка (32).

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини