Девет правила, които фитнес инструкторите искат да запомните



27-07-2017 09:06 | Tennis24.bg

Престъпвайки прага на фитнес залата, вие влизате в едно необикновено общество, където желязото е всичко. И колкото по-точно изпълнявате правилата на това общество, толкова по-бързо ще се превърнете и вие в желязо. Има едно правило, което е изписано в почти всяка зала: „Тренирай здраво или си върви вкъщи!“, но не за него ми е думата. Тук ще поговорим за правилата, които фитнес инструкторите биха искали да знаете, за да постигате по-високи резултати и да не си губите излишно времето. Нека започваме:

Останете фокусирани
Запитайте се, защо сте във фитнеса! Дали, за да хвърлите малко пот, да подобрите умственото си и физическо здраве, или за да потиснете гузната си съвест, че сте прекалили с храната през деня? Каквато и да е причината, вие сте взели решението да бъдете точно на това място в този момент, затова се съсредоточете върху работата на мускулите си и мислете за даденото упражнение, без да се разсейвате и оглеждате наоколо!

Уведомявайте инструктора за контузии и травми
Вашият инструктор не може да знае винаги дали чувствате някакъв дискомфорт или имате получена травма, която ви пречи да тренирате пълноценно за всички мускулни групи, така че го информирайте за това, за да може той да модифицира вашата тренировка в съответствие с проблема ви. Така по-лесно ще можете да се придържате към плана през цялото време, вместо да го принуждавате да мисли бързо в движение.

Не стойте на едно място докато чакате да започне груповата тренировка
Груповите тренировки обикновено са доста интензивни, затова не правете лоша услуга на тялото си като влезете в залата и седнете, чакайки началото! Направете лека загрявка с клекове, леко тичане на място или разтягане, за да се подготвите добре за предстоящото натоварване. Така тялото ви се „събуди“ и вие ще влезете напълно мобилизирани в тренировката, вместо в първите 10 минути да се опитвате да загреете и да справите с първоначалния шок и недостиг на въздух.

Винаги имайте човек, който да ви наблюдава при използване на големи тежести
Можете да помолите някой от трениращите около вас да ви наблюдава при вдигане на големи тежести. В това няма нищо срамно, всичко е с цел безопасност и всички трениращи се възползват от тази опция. Това е начин да излезете от комфортната си зона и да опитате повторения с тежест, която не сте опитвали до този момент, а прогресивното увеличаване на използваните тежести е ключ към повишаване на силата и мускулната маса, а и като цяло на вашите резултати.

Оставете телефона си в съблекалнята
Селфитата по време на тренировките не само дразнят инструкторите, но са и ваш враг. Целта на идването ви в залата е да се изключите от натовареното ви ежедневие и да се фокусирате върху изграждане и подобряване на тялото, ума и духа ви. Не можете да постигнете желаните от вас резултати, когато не се освободите социалните мрежи и нещата, които ви отвличат вниманието.

Сваляйте големите тежести внимателно
Формата на упражненията никога не трябва да се компроментира, нито при вземането, нито при оставянето на тежестите. Никога не хвърляйте дъмбелите или пудовките на земята, макар и да сте виждали други да го правят! Вдигането и свалянето винаги трябва да бъде под контрол, клекът се прави без коленете да преминават пред пръстите на краката ви, а при почти всички упражнения се стремете сърцевината на тялото ви да остава стегната! Всички тези неща ще предотвратят разтягането или разкъсването на мускулите ви след натоварванията, а при хвърляне на дъмбел например, може той да се удари в някой ръб и да падне върху крака ви. Така вмести да изглеждате по-интересни, ще изглеждате жалки след нелепата травма, която сами сте си причинили.

Продължете упражнението, докато не завършите обратното броене
Нещото, което вбесява персоналните треньори най-силно е спирането на серията, преди да са направени всички повторения. Мнозина броят нагоре, но по-мотивиращо за самия мозъка е като го правите на обратно, така виждате, че броя на повторенията намалява и така по-лесно ще излъжете мускулите си, да включат и последната си фибра, за да ви помогнат да завършите серията. Не е време сега да се отказвате! Това е все едно да започнете да празнувате Нова година, докато още сте изброили до 7 или до 6, а не 1...

Бъдете най-здраво трениращият в залата
Може би и на вас ви е направило впечатление, че когато бягате на пътечката, дори и да имате много енергия, вие се водите по темпото на трениращите от двете ви страни и дори не се опитвате да увеличите скоростта? Да не би да се притеснявате, че някой ще ви укори, че се престаравате? Не е ли това ключът към всички високи резултати? Винаги е много мотивиращо да се наблюдава някой, който дава всичко от себе си в тренировката, без да се щади. А защо този човек да не бъдете вие самите? Бъдете пример за всички останали, утре вашето себераздаване ще се окаже, че е накарало всички в залата да тренират още по-усърдно, а това ще е стимул за вас да покачите още повече нивото.

Останете след тренировката и направете разтягане и охлаждане на мускулите си
Не съм сигурен колко от трениращите в България са запознати с ползите на стречинга след тренировка, но моите лични наблюдения са, че типичните „заладжии“ никога не правят разтягане след тренировката. Не съм правил представителна извадка, но по професионални причини, на мен ми прави впечатление, когато някой започне да прави стречинг, и малко нахално от моя стана съм ги питал, дали спортуват някакъв различен от фитнеса спорт... Почти 100% от отговорите са, че са тук заради кондиционната им подготовка за друг вид спорт, където разтягането е важна част от цялостната работа. Голямата част от трениращите просто приключват тренировката, някои правят кардио след силовата тренировка, но след това всички минават през душовете и излизат от залата, без да са направили важната последна стъпка от тренировката. А стречингът носи толкова много ползи, включително намаляване на стреса в мускулите и сухожилията, понижава кръвното налягане, намалява риска от получаване на главоболие, потиска умората и предпазва от безсъние. Освен това той разтяга мускулите, позволявайки на кръвта да достигне още по-добре до тях, а така те още по-добре се захранват с хранителните вещества подадени след тренировката и възстановяването им е много по-адекватно.

Източник: Framar.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини