Водещ лектор: Виждам много позитивно бъдеще във вашата страна



30-07-2017 11:13 | Tennis24.bg

Франк ван Фраенховен е мениджър на системата за треньорско обучение в Холандия повече от 30 години, превръщайки я в най-иновативната по рода си. Автор е на няколко книги за тенис и редица научни статии по темата. Работил е в обучението на треньори в над 75 страни. Водещ лектор е на всички конференции на Тенис Европа и МТФ за същия период. Ван Фраенховен е изготвял програмата за развитие на Холандската тенис федерация от 1986 година насам. Член е на треньорската комисия към МТФ. Като треньор е световен отборен шампион до 16 г. от 2006 г. на първенството в Барселона. Специалистът е избран да отговаря за България в проекта “Програма за постигане на по-добри резултати при 14-годишните”.

- Как се чувствате в България, не за първи път идвате тук?
- За първи път бях в България преди 30 години. След това не бях идвал и ето, че през тази година съм вече за трети път съм в страната ви. През октомври ще се върна за Световната тенис конференция, а през ноември отново за последната част от този проект.

- Разкажете малко повече за проекта “Програма за постигане на на по-добри резултати при 14 годишните“.
- Това е един нов проект, който има задача да подпомага страните за по-добро развитие на децата до 14-годишна възраст. От една страна тази програма е в помощ на треньорите, а от друга на състезателите. Опитвам се не само да обяснявам нещата, а чрез упражненията, които правя, се надявам да вдъхновя играчите и треньорите да осъзнаят значението на тренировъчния процес. Трябва да разбереш смисъла във всяко едно упражнение, за да се довериш на тази програма.

- Как виждате развитието на българските треньори и млади тенис таланти?
- О, аз виждам едно много позитивно бъдеще във вашата страна. Тя още се развива след демократичните промени, но може да се забележи колко много се е променила. Както споменах, аз бях тук преди 30 години и сега виждам толкова много нови неща в града ви. В държава, която непрекъснато се променя, много неща са възможни. Това което виждам е, че треньорите са любознателни и ентусиазирани. Водят си записки и изглежда, че им харесва моят педагогичски подход. По тази причина аз вярвам, че те ще приложат тези знания на практика. Състезателите също са много мотивирани след тренировките. Те продължават да играят, да идват рано и им е приятно да тренират. Страста и удоволствието от тренировката е най-важното за бъдещето развитие. Вие имахте страхотни състезателки при жените, а сега имате Григор Димитров. Това показва на хората, че всичко е възможно дори и за малка страна. Аз мисля, че имате добри шансове за едно много добро бъдеще.

- Върху какво трябва най-много да работят нашите треньори и състезатели?
- Най-важна е основата. Серивисите да са добри, форхендите и бекхендите - също. Аз работих основно върху развитието на техниката, играта на мрежата и играта по двойки. Това прави цялата игра завършена. За треньорите е най-важно да се стремят да развиват увереност в играчите. Това е едно от най-важните и значими качества в тениса на високо ниво – да вярваш в това, което можеш и да го прилагаш. Много често треньорите искат да подобряваш играта. Ако вие сте млад тенисист и се справяте страхотно, те винаги ще намерят нещо, което може да се подобри. Това обаче не създава увереност. Трябва винаги да отбелязваме и да наблягаме на нещата, които вървят добре.

- Три от момичетата които участваха на първия лагер, се класираха на световно първенство. Мислите ли, че този лагер помогна за успеха?
- Много добре би било, ако е допринесъл в някакъв процент. Но те имат основата. Аз не ги уча как да играят, просто им вдъхвам увереност. Уча ги как да бъдат по-умни на корта и аз ще съм изключително щастлив, ако те мислят, че лагерът е бил от полза. Много често подобен тип лагери помагат за развитието в по-дългосрочен план. Мисля, че няма да бъде правилно да твърдя, че заради моя лагер играчите постигат резултати. Аз ще съм най-доволен, ако играчите и особено треньорите намират програмата за полезна.

- Виждате ли голяма разлика между обучението тук и в Холандия ?
- Много трудно е да се сравняват двете страни. Аз се запознах с няколко треньора в България, но не съм ги виждал как работят защото те са тук заради моето обучение и изпълняват моите упражнения. Аз познавам много треньори в Холандия. Имаме около 3000 активни специалисти. Въпреки че сме малка страна, развиваме много тенисисти. Мисля, че ако направим сравнение в страните, ще видим много сходни схеми за тренировките. Традиционният подход, с който аз съм учен да играя тенис преди много години, винаги ще оказва влияние върху стила. Новите подходи не се възприемат веднага и най-добре е да се направи комбинация от това, което те учат сега и основната игра. В Холандия нашите треньори имат достъп до много информация и курсове, а за да станеш добър в професията, пътят е доста дълъг. Ние предлагаме много курсове за усъвършенстване и аз вярвам, че и в България това ще се подобри.

- БФТенис полага много грижи за младите таланти. Лесно ли се работи с нашата федерация ?
- Работим много добре. Хората от федерацията се отнасят отлично с мен. Пресиян Коев е свършил отлична работа и се е погрижил за всичко. Ако него го няма, задачите са далегирани и всеки знае какво да прави. Много харесвам децата, защото те наистина се радват когато играят и го правят с усмивка. Аз им казвам, че ако се усмихват, докато тренират, са отворени към тренировката и научаването на нови неща. Започнат ли да хленчат и да са недоволни, тогава нищо полезно не се случва. Когато си негативен, ти просто блокираш способността да научаваш нови неща.

- Вие сте водещ лектор на всички тенис конференции. България ще бъде домакин на световната тенис конференция. Какво да очакваме от нея?
- Тези конференции винаги са много интересни, защото участват между 70 и 100 страни. Аз съм щастлив, че България има възможността да бъде домакин. Това е много хубаво събитие и много полезно не само заради лекторите, а заради възможността да се правят контакти и да се обменят идеи между треньори от цял свят. Ще има лектори отвсякъде така че ще бъде полезно. Тази година аз няма да съм сред тях. Бил съм на повече от 15 такива семинари, организирани от ITF и съм редовен лектор на европейските конференции. Тази година съм тук за трети път и българските треньори са наслушаха на това, което имам да им казвам. Може би следващия път пак ще бъда лектор.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини