Най-странните обяснения на хванатите с допинг



10-08-2017 12:59 | Любомир Тодоров

Финалистката от „Ролан Гарос“ през 2012-а Сара Ерани беше хваната със забранения препарат летрозол. След странно обяснение, граничещо с фантастиката, италианката беше наказана само за два месеца.  Това накара Sports.ru да припомни най-куриозните оправдания при употреба на допинг.


Сара Ерани и хапчетата в храната
Бившата №5 в света се оправда с факта, че майка й Фулвия трябвало да пие лекарството фемар (така е известен летрозола в Италия) за рак на гърдата. За да не забрави да си вземе хапчетата, тя ги оставила на кухненския плот. Оттам, таблетките са попаднали някакси в храната. Това е обяснението на защитата на Ерани. Нейното семейство даже си спомни какво точно е яло през февруари преди допинг пробата: тортелини с бульон.
От ITF приеха версията на Сара за достоверна, защото при следващия анализ, взет през юни, нямало следи от веществото.


Гаске и кокаиновите целувки

През 2009-а на турнира в Маями Ришар Гаске даде проба, в която имаше наличие на кокаин. Първоначално французинът обясни, че се е отказал от участие и затова употребата не е била в състезателен период, което в тениса не е забранено. Последва нова версия, на която би завидял дори и барон Мюнхаузен. Кокаинът попаднал в организма на Ришар след страстни целувки със знойната Памела в нощен клуб. Целувките били 7 с продължителност по 10 секунди (каква акуратност). Дамата изчезнала за кратко в тоалетната, когато според защитата на Гаске, е взела кокаин. 
Арбитражния съд в Лозана прие аргументите на адвокатите на французина и го наказа само за два месеца и половина. Ришар даже подаде иск срещу Памела, но американката на свой ред реши да го съди заради уронване на престижа. Тя твърди, че са се целунали само веднъж и след това е разкарала Гаске.



Петър Корда и 40-те порции телешко

Чехът е заловен с нандролон през 1998 година по време на Уимбълдън. Тенисистът, който по-рано същия сезон спечели Australian Open, обясни наличието му в пробата с лакомията. Корда много обичал да похапва телешко, а във фермата, където отглеждали животните, използвали този стероид. Експертите обаче заявиха, че за да достигне тази концентрация в организма, Петър трябва да е изяждал по 40 порции дневно.
Той беше наказан за една година, което сложи края на кариерата му.


Сесил Каратанчева и бременността


През лятото на 2005 година българката дава положителна проба за нандролон по време на участието си на „Ролан Гарос“. Скандалът гръмва през есента. Бащата на тенисистката обяснява, че 15-годишната му дъщеря е била бременна и на това се дължат високите нива на стероида. Независима лаборатория обаче направила анализ на пробата за бременност и той бил отрицателен.

Без да е най-виновната в случая Каратанчева отнесе две години наказание.


Чехи станали жертва на манията по отслабване


Двама чехи – Барбора Стрицова и Иво Минар дават положителни проби, за които обясняват, че се дължат на желанието им да отслабнат.Минар е хванат с метилхексанамин през 2009 година. Спечелилият същата година чалънджъра в София Иво обяснява, че е пил препарат за изгаряне на мазнините и така е приел забраненото вещество. Чехът „изгаря“ за осем месеца.

Стрицова дава положителна проба за сибутрамин през 2013-а. Нейната версия е, че е използвала хапчета за отслабване. Това й донесе „почивка“ от шест месеца, в които да вае стройна фигура.

Серина и страхът от крадци

През 2011 година Серина Уилямс се възстановява от контузия. При нея идват допинг ченгета, но американката даже не ги пуска в дома си. Нещо повече, тя се скрива в специалната паник стая на къщата. В обяснението си после Серина казва, че е решила, че хората на агенцията са крадци и затова е реагирала така.
Тази проверка дори не е била записана в досието й като пропусната.



Шарапова и имейлите


Няма как да не завършим с най-шумния допинг скандал в тениса. През март 2016 година Мария Шарапова свиква пресконференция, на която с угрижена физиономия признава, че е уличена в употребата на препарата мелдоний, който е забранен от 1 януари същата година.Рускинята съобщава, че го е използвала от 10 години (!?), но не за да подобри представянето си на корта, а заради проблеми със сърцето, дефицит на магнезий и предразположеност към диабет. А, да, пропуснала да прочете имейла от ITF, в който се съобщава, че мелдоният влиза в забранения списък.

Първоначално Маша беше наказана за две години, но след обжалване в Лозана санкцията беше намалена на 15 месеца, които изтекоха през април.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини