Федерер оцеля в пет сета (снимки)



30-08-2017 06:52 | Любомир Тодоров

Петкратният шампион от Откритото първенство на Съединените щати по тенис Роджър Федерер трябваше да играе пет сета, за да премине първия кръг в Ню Йорк за 17-и пореден път.


Третият поставен швейцарец надделя трудно над 19-годишния американец Франсис Тиафо след 4:6, 6:2, 6:1, 1:6, 6:4 за два часа и половина здрава битка под покрива на "Артър Аш стеидйъм".


Тиафо проби в откриващия гейм на двубой, спаси точка за рибрейк в следващия и до края не позволи на 36-годишния Маестро да го настигне. Федерер намери своя ритъм и взе сравнително лесно следващите два сета, в които постигна четири пробива, без да допусне нито един. Четвъртата част беше изцяло за тийнейджъра с корени от Сиера Леоне. Той се възползва максимално от отпускането на швейцареца и изравни частите с категоричното 6:1.


В заключителния сет Роджър си възвърна концентрацията. Той проби с изящен форхенд уинър за 3:1. При 5:3 Федерер сервираше за място във втори кръг. С 16-ия си ас той стигна до мачбол, но сбърка волето. След това изкара форхенд в аут и Тиафо получи точка за връщане на пробива. Той не успя но при втората възможност постигна брейк с изумителен минаващ удар. Още в следвщия гейм обаче рекордьорът по титли от Големия шлем поведе с 40:15 и при общо третия си мачпойнт дочака грешка на Франсис, който заби топката в мрежата от близо.


"Голям тест за мен, наслаждавахме се на играта, зрителите бяха страхотни. Доволен съм от мача. Дойдох в ню йорк да изживея пак тези емоции. Започнах мудно, Франсис беше под пара, чака го голямо бъдеще. Съжалявам, че и в четвъртия не започнах добре. В петия имах късмет. Щом съм тук, значи съм здрав, победата ми дава допълнително самочувствие. За първи път играх под покрив тук, беше чудесно", коментира бащата на четири деца пред ESPN. 

 

ГАЛЕРИЯ ОТ ВТОРИЯ ДЕН НА US OPEN


Маестрото завърши с 41 печеливши удари (17 директно от сервис) и цели 56 вепредизвикани грешки. Тиафо постигна 23 уинъра (5 аса) и 49 грешки (6 двойни).


Във втори кръг Роджър Федерер очаква победителя от мача между Блаж Кавчич (Словения) и Михаил Южни (Русия).


Тиафо

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини