Мъри детронира контузения Надал



26-01-2010 13:39 | Станко Димов

Анди Мъри е на път най-после да се докаже пред взиращата се в него Великобритания. Шотландецът вече е на полуфинал на Australian Open и последната крачка преди бленувания финал, се казва умореният Марин Чилич. В днешния си четвъртфинал Мъри се справи с 6:3, 7:6 (2), 3:0 и отказване на вече бившия шампион в Мелбърн Рафаел Надал. Поредна контузия в дясното коляно спря испанеца като по този начин вгорчи иначе "най-голямата победа" на Мъри в кариерата му. Така на практика Рафа ще изгуби второто си място в световната ранглиста и ще бъде изместен от Новак Джокович.

 

Първият сет започна чудесно за Надал. След страхотен "банан" на испанеца, той стигна до пробив и поведе с 2:1. Мъри обаче веднага върна гейма предимство, проби на свой ред и вече бе напред с 4:2. При 5:3 Мъри сервираше за сета, но бе поставен под огромно напрежение от Надал, който можеше да изравни. Световният номер 5 все пак измъкна маратонския гейм за 6:3.

Във втората част Рафа стартира ударно, спечели 10 поредни точки при свой сервис, проби и вече бе напред с 4:2. Сервирайки за 5:2, Надал отново допусна пробив и сякаш нямаше отговор на отличната тактика на Мъри, който бе стабилен от основната линия и излизаше при всяка възможност на мрежата. При 6:5 за Надал, испанецът бе само на 2 точки от спечелването на сета, но отново не успя да накаже Мъри във важните точки. В решителния тайбрек Анди бе много убедителен, дръпна с 3:0 в началото и без проблеми затвори със 7:2 точки за 2:0 сета.

В началото на третата част Рафа се оплака от проблеми с коляното и бе повикан физиотерапевт, който му направи масаж на десния крак, тъй като световния номер 2 не можеше да поставя тежестта си на него. Естествено, Мъри много бързо поведе с 3:0 и тук всичко свърши. Шампионът от миналата година опита да доиграе сета, но болката бе по-силна и той се предаде. Нещо, което не му се бе случвало от 2008 г., когато бе последният мач, когато не успя да довърши своя среща. Иначе за Мъри това бе 4-и успех над Надал от общо 11 мача.

"Познавам Рафа откакто бяхме на 13. Когато аз бях при юношите, той вече бе при мъжете и винаги е демонстрирал невероятна енергия на корта. В началото на мача ми бе много трудно. Той ме принуди да играя рисково, но като цяло имах тактика, която се получи. Рискувах, опитвах къси разигравания и всичко днес ми се получаваше. Излизанията на мрежата много ми помогнаха в определени моменти. Срещу Чилич имам големи шансове, ако играя по този начин. Предполагам, че ще бъде много изнервен мач. Той обаче ще е доста уморен. Ще го движа максимално по корта и дано успея да стигна финала", пожела си Мъри след срещата.

 

Именно Чилич обаче сложи край на шансовете на Мъри за титла от US Open през септември миналата година, като го унищожи на кортовете в Ню Йорк с 3:0 сета.

 

СТАТИСТИКА ОТ МАЧА!


Rafael Nadal of Spain receives medical treatment  as he plays Andy Murray of Britain during their Men's singles quarterfinal match at the Australian Open tennis championship in Melbourne, Australia, Tuesday Jan. 26, 2010.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини