Маги Малеева: Григор запали много деца по тениса



01-09-2017 16:32 | Tennis24.bg

Магдалена Малеева е спечелила 10 титли на сингъл на турнири от най-високо ниво. Тя достига до №6 на сигнгъл и №13 на двойки по време на 16-годишната си професионална кариера. По покана на Българска федерация по тенис Магдалена Малеева ще бъде един от лекторите на Световната треньорска конференция на Международната тенис федерация, която ще се състои от 11 до 14 октомври в София. Ето какво заяви Магдалена Малеева относно предстоящата Световната треньорска конференция:

- Какво очаквате от Световната треньорска конференция и колко е ценна за България?
- За България подобно събитие е много ценно, защото не се е случвало до момента. Ще бъде много интересно, треньорите ще чуят много големи тенис специалисти. Знам, че на предишни конференции в други държави е имало между  800-1000 души различни треньори. Събитието е страхотно и е хубаво, че България ще бъде домакин. Това са хора от целия свят с много опит в тениса и очаквам да е интересно.

- Имате ли вече идея върху каква тема ще бъде вашето участие?
- Още не съм обсъждала с организаторите каква точно ще бъде темата ми. Аз съм говорила няколко пъти на различни треньорски събития. Моята сила е в това да говоря от опита на тенисистка, не толкова като треньор, а повече като състезател. Мисля, че отново ще говоря през тази перспектива. Какво е да си състезател, отношенията между състезател и треньор, трудностите, с които се сблъсква ежедневно състезателят. Предполагам, че моята тема ще бъде в тази сфера.

- Колко важна е връзката между треньор и състезател?
- Тя е ужасно важна. Това е една много трудна връзка, защото често това са двама души, които прекарват страшно много време заедно и предизвикателствата да се разбират са много. Трудно е да се пази точната дистанция. Аз съм имала страхотни треньори, от които съм научила много и сме останали приятели до днес. Тази връзка е странна, защото аз ги наемам, но аз ги и уволнявам, а в същото време те са ми шефове на мен.

- Колко може да е полезна тази конференция за младите български треньори?
- Със сигурност ще е полезна, защото предполагам, че тенисът ще бъде погледнат от всякакъв ъгъл. Въпросът е всички тези треньори и млади и по-стари да отидат с отворено съзнание и да са готови да научат нещо ново. Дори ако с някои неща не са съгласни, да не ги заклеймяват прекалено бързо и да знаят, че това са хора с доста опит. Моето мнение е, че от абсолютно всеки може да се научи нещо и от всеки можеш да си вземеш нещо което да опиташ и върху което да помислиш.

- Как виждате младото българско поколение?
- Аз не ги познавам достатъчно добре малките деца, защото не пътувам по състезания. Знам, че при момичетата до 12 и 14 години има добри деца. При момчетата Адриан Андреев показва добри качества. Има доста талант в България, но е въпросът е как ще развие. Миналата година в топ 200 при жените имаше пет българки, което е добро постижение. Смятам, че тенисът в България е доста добре и е доста популярен. Страшно много деца играят, имат интерес и се запалват към спорта. Може би и Григор има голямо влияние, защото много деца го гледат по телевизията, а това е сериозна реклама и запалва все повече деца по спорта. Със сигурност е добре да има такива модели за подражание.

- Какво е вашето послание към тези които ще присъстват на треньорската конференция?
- Да дойдат с абсолютно отворено съзнание. Да бъдат позитивни и да се радват, че се случва такова събитие в България и да извлекат максималното от това което чуят. Да са готови да опитват нови неща, да се откажат от някои стари стереотипи. Да бъдат отворени и да се учат винаги.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини