Рекордите в първата седмица на US Open



Рекордите в първата седмица на US Open
Свързани турнири
Тагове
04-09-2017 12:12 | Станко Димов

Първата седмица на US Open 2017 вече е в историята. Предлагаме на вашето внимание няколко статистически факта, които се случиха през нея:

80 – спечелените двубои от Роджър Федерер на US Open. Той изпревари Андре Агаси (79) и изостава само от Джими Конърс (98) във вечната листа.

71 – турнирите от Големия шлем, в които е участвал Роджър Федерер. Дебютът му е на „Ролан Гарос“ през 1999-а. От тогава насам той е пропуснал само 4 турнира – US Open (1999 и 2016) и „Ролан Гарос“ (2016, 2017).

17 – победите на Федерер в също толкова двубоя срещу Михаил Южни. Само в 5 от двубоите, руснакът е успявал да вземе поне сет.

63 – участията на Фелисиано Лопес в турнири от Големия шлем.

4 – случаите, в които на Федерер му се е налагало да играе 5-сетов двубои още в I кръг на турнир от Шлема: 2017 US Open (Тиафо), 2010 Уимбълдън (Фая), 2000 US Open (Веселс) и 1999 Уимбълдън (Новак). Единствената му загуба е в последния споменат мач.

5 – петсетовите двубои, спечелени от Роджър Федерер тази година: Нишикори, Вавринка и Надал (Australian Open), Тиафо и Южни (US Open).

5 – играчите от Топ 11, които пропуснаха US Open: Джокович, Вавринка, Нишикори, Мъри и Раонич.

0 – играчите от Топ 10, които оцеляха след първата седмица на US Open в долната част на схемата. За 10-и път в историята на турнира ще има финалист, който не е част от Топ 10.

7 – последователните загуби на Евгени Донской в АТР Уърлд Тур преди старта на US Open и след победата над Роджър Федерер през февруари в Дубай. В Ню Йорк той се върна на победния път, след като опонентът му Хайдер Маурер се отказа заради контузия.

0 – двубоите от III кръг в Големия шлем, които изигра Ник Кириос през този сезон. Той отпадна във II кръг на Australian Open и „Ролан Гарос“, и в I кръг на Уимбълдън и US Open.

2 – германските тенисисти, които достигнаха до осминафиналите в Ню Йорк: Филип Колшрайбер и Миша Зверев. За последно това се случи в Ню Йорк през 2006-а и беше постигнато от Томи Хаас и Бенямин Бекер.

2 – играчите, които се класираха за IV кръг (осминафинал) във всички турнир от Големия шлем тази година – Рафаел Надал и Доминик Тийм. Испанецът спечели „Ролан Гарос“, игра финал на Australian Open и отстъпи в IV кръг на Уимбълдън. Тийм успя да прескочи осминафиналите само на „Ролан Гарос“.

18 години и 4 месеца – възрастта на Денис Шаповалов. Той е най-младият тенисист, който достига до IV кръг на US Open от Майкъл Ченг (1989) и в Шлема като цяло от Марат Сафин (1998, „Ролан Гарос“). Той е първият квалификант, достигнал до IV кръг в Ню Йорк от 2008 насам (Жил Мюлер).



170 – височината на Диего Шварцман в сантиметри. Той е най-ниският тенисист, който достига до IV кръг в турнир от Шлема от 2005-а насам (168 см, Оливие Рохус, Australian Open).

2 – последователните победи на Шварцман над играчи от Топ 10 след серия от 13 последователни загуби. Той победи Чилич на US Open и Тийм в Монреал.

35 години и 8 месеца – възрастта на Паоло Лоренци. Той стана най-възразстният тенисист, който достига до първия си осминафинал в турнир от Големия шлем.

2 – тийнейджърите, които достигнаха до осминафиналите в Ню Йорк: Шаповалов и Рубльов. За последно това се случи през 2008 (Дел Потро и Нишикори).

29 – позициите в ранглистата, които загуби Гаел Монфис от началото на годината. През януари той беше №6 в света, сега е №35.

443 – позициите в ранглистата, спечелени от Стефано Травалия от юли миналата година. Той беше №562, а след US Open ще бъде №119.

4 – броят квалификанти, срещу които се изправи Пабло Кареньо Буста в първите 4 кръга на US Open: Айвън Кинг, Камерън Нори, Никола Маю и Денис Шаповалов. Подобно постижение се случва за първи път в историята на Големия шлем в Откритата ера.

5 – загубите на Джон Иснър от братята Звереви от началото на годината: 3 от Миша и 2 от Александър.

4 – квалификантите, които достигнаха до III кръг в Ню Йорк: Албот, Кукушкин, Маю и Шаповалов.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини