Феноменът Милош Раонич триумфира с първа титла



14-02-2011 05:26 | Николай Драгиев

Канада най-после има своя шампион от ATP след 1995 година. Невероятно представящият се 20-годишен младок Милош Раонич спечели своята първа титла сред най-добрите тенисисти в света, след като победи със 7:6(6), 7:6(5) испанеца Фернандо Вердаско. Така от днес Раонич ще заема рекордното за него 59-о място в световната ранглиста, а освен това вече има две победи над играчи от топ 10, в скромната си като продължителност кариера.

Раонич се превърна и в най-младият шампион в ATP след Марин Чилич, който през 2008 г. спечели в Ню Хейвън на 19 години и 11 месеца. Фернандо Вердаско пък се провали в опита си да защити своята титла от 2010 година. Той има 5 спечелени финала и вече 9 загубени в кариерата си.

За Канада това е първа титла от 1995 година, когато за последно Грег Руседски донесе трофей на "кленовите листа". Точно преди една година по същото време Милош Раонич заемаше 360-о място в ранглистата и това значи прогрес от 300 места за 12 месеца!

Особено горчиво за Фернандо Вердаско бе, че той загуби срещата без да бъде пробит от Раонич. Испанецът дори не бе близо да загуби началния си удар, след като не даде дори една такава възможност на опонента си и като цяло доминираше в по-дългите разигравания.

Двамата сервираха невероятно и в двата сета, които бяха решени от тайбрек. Ключовият момент бе в края на първия сет, когато Вердаско сам пусна "духа от бутилката". Испанецът се възползва от две невероятни грешки на Раонич и поведе с 6:2 точки! Той пропиля четири сетбола, а младият талант нямаше нужда от повече подаръци. С шест поредни точки, роденият в Черна гора състезател спечели с 8:6.

Във втория сет Вердаско малко по-малко успяваше да усили натиска върху Раонич, който не бе толкова убедителен в сервис-геймовете си. Всичко това обаче донесе едва една точка за пробив на Вердаско. Тя вещо бе отразена с чутовния сервис на Милош. Смелата игра на Раонич бе възнаградена и така той стигна до нов тайбрек.

В този случай той не остави съдбата си в ръцете на левичаря от Мадрид, а убедително взе превес в точките и от третия мачбол, приключи срещата в своя полза. Вердаско бе меко казано ядосан от случилото се и вяло поздрави опонента си. Той бе подразнен и от вик в публиката при мачбола, който не му позволи да направи оптимален ретур.

След края на срещата Раонич се хвърли в обятията на своя баща, който бе на трибуните с него.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини