Поколението на промяната



30-09-2017 07:58 | Станко Димов

Традиция. Това е думата, която най-точно характеризира тениса и неговата същност, или поне така беше до момента. През втората седмиза на ноември в Милано ще се проведе първото издание на Next Gen ATP Finals. В т.нар. Младежки мастърс ще се конкурират 8 играчи до 21-годишна възраст. На пръв поглед турнирът представлява копие на финалите на ATP в Лондон между 8-те най-добри играчи за сезона. Да, но само на пръв. В надпреварата в Италия ще бъдат въведени куп промени в правилата, които първоначално ще бъдат само с експериментална цел. От ATP обаче не крият, че е възможно в бъдеще част от изпробваните нови правила да бъдат въведени и в редовния календар.

„Промените в правилата са с цел създаване на високотехнологичен, авангарден и удобен за телевизиите продукт, но също така и за привличане на нови и по-млади фенове на спорта, като в същото време да се запази основната фенска база“, описаха намеренията си от ATP.

Какво се променя:
-    Кратък формат: сетът ще се играе до 4 гейма (тайбрек при 3:3), двубоите ще продължават 3 от 5 сета, без предимство в геймовете при дюс (No-Ad)
Основната цел със съкращаването на броя геймове е увеличаването на броя на ключовите моменти в мача. Въвеждането на формата 3 от 5 сета не променя броя на геймовете (12), необходими за спечелването на двубой в нормален формат (2 от 3 сета). При равенство 40:40 следващата точка ще определя кой печели гейма, защото се отменя правилото за предимство.

-    По-кратко загряване
Мачовете ще започват точно 5 минути след като вторият играч е стъпил на корта. От ATP са убедени, че по този начин ще се съкратят чувствително и паузите между отделните двубои.

-    Хронометър на корта
Между точките ще се включва хронометър, за да се гарантира стриктното спазване на правилото за 25 секунди пауза от завършване на едното до старта на следващото разиграване. Отчитането на времето ще бъде следено и в паузите между отделните геймове, както и при загряването на играчите преди мача.

-    Игра след допир в мрежата при сервис
Подобно на волейбола, в тениса разиграванията няма да бъдат спирани, когато топката срещне мрежата при изпълнение на начален удар и влезе в противниковото поле. „Това правило ще води до допълнителен елемент на непредсказуемост“, убедени са от АТП. По този начин ще се премахне и двусмислеността на т.нар. Let (бел.ред. докосване на мрежата), което в нормалния формат е забранено при сервис, но позволено при разиграване.



- Медицински прекъсвания
Всеки състезател ще има право само на една медицинска пауза по време на мач.

- Треньорски съвети
Играчите и треньорите ще имат право да комуникират в отделни точки от двубоя, което ще осигурява допълнително съдържание за телевизиите и развлечение за зрителите. Треньорите обаче няма да бъдат допускани до корта, както е позволено в някои турнири при жените.

- Свободно движение
На зрителите ще им бъде позволено да се движат по време на разигравания, стига да не са в трибуните зад основните линии. Освен това феновете ще имат правото да заемат местата си по време на игра, без да им се налага да чакат до края на гейма или следващата пауза.

Всички тези промени в правилата за турнира в Милано бяха утвърдени през май, а в началото на септември към тях бе добавен нов иновационен ракурс – отстраняване на съдиите на линиите. Единственият арбитър от плът и кръв на корта ще бъде съдията на стола.

Технология, наречена Hawk-Eye Innovations, ще отсъжда всяка точка. Нейното решение ще се смята за окончателно и затова няма да има „Ястребово око“ за видеоповторения.

„Това ще бъде ключов момент в съдийството на нашия спорт. Тенисистите работят невероятно здраво и заслужават най-доброто и най-акуратното съдийство, което можем да предложим. Технологията е на етап, в който се чувстваме уверени да използваме новата система в истински турнир“, заяви Гейл Дейвид Брадшоу, изпълнителен вицепрезидент на ATP за правилата и турнирите.

Изпълнителният директор и президент на ATP Крис Кермод веднага успокои консервативните фенове, като заяви, че не е сигурно, че всички нови правила ще влязат в сила. „Създадохме този турнир, за да можем да разгледаме някои потенциални нови елементи в една високопрофилна среда. В същото време оставаме напълно наясно с традициите в нашия спорт и със сигурност ще защитим целостта на нашия продукт, когато преценяваме дали евентуалните промени в крайна сметка ще бъдат пренесени в редовните турнири от календара в бъдеще“, каза шефът на тура.


(Шефът на ATP Крис Кермод (вляво) обявява промените в присъствието на една от новите млади надежди на американския тенис Франсис Тиафо)

Турнирът в Милано ще се проведе само на един корт и ще бъде с участието на най-добрите седем тенисисти под 21-годишна възраст, плюс един участник с „уайлд кард“. Надпреварата ще се провежда в продължение на пет дни, в които ще се изиграят двубоите от двете групи, полуфиналите и финала. Предвиден е и мач за трето място, който ще се играе непосредствено преди двубоя за трофея.

Турнирът няма да осигурява точки за ранглистата, но пък тенисистите ще имат на разположение общ награден фонд в размер на 1,275 млн. долара. Извън корта феновете и представителите на медиите ще могат да се насладят на уникален достъп до играчите, като за тази цел ще бъдат използвани дигитални софтуерни иновации.

Столицата на модата, както е известен Милано, има всички шансове да се превърне в столицата на промяната за аристократичния спорт. За мнозина нововъведенията изглеждат нелепи на фона на традициите в тениса, изградени и съхранени в почти непокътнат вид години наред.

Факт е, че не всяка една промяна е донесла със себе си желания ефект. Справка – въвеждането на „златен гол“ във футбола, който се задържа като правило малко и така и не беше прието както от футболисти, така и от привърженици. Тенисът обаче не може да върви против развитието на света и технологиите и всяка иновация е препоръчителна, без значение дали ще се окаже константна величина, или временно явление.

Материалът е публикуван в списание „Икономист”

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини