Мъжка дума



20-11-2017 12:41 | Любомир Тодоров

Григор Димитров донесе историческата за българския тенис титла от финалите на АТР в Лондон и стана шампион на шампионите.


Година по-рано той беше на дъното на Топ 20 в световната ранглиста, а от днес е трети и такъв ще бъде поне до Нова година. Какво се промени у Григор?


Първо, той се превърна в един целенасочен мъж, който държи на думата си и спазва обещанията си. Още от края на януари Димитров казваше, че се стреми към участие на финалите в "О2", където отиват осемте най-добри. И постигна тази цел стъпка по стъпка. А с титлата преизпълни задачата на 200 процента.


Второ, от нервните изблици на корта и неустойчивата психика не е останало и помен. По време на целия мастърс Гришо не реагира нито веднъж гневно или негативно след неуспешно разиграване. Разочарованието биваше туширано мигновено и той вече мислеше как да спечели следващата точка. Което е огромна заслуга на Дани Валверду и целия екип.


Трето, 26-годишният хасковлия вече има шампионски манталитет. Той може да печели и в двубои, в които не е толкова доминиращ, което е характерно само за най-големите в тениса. Такъв беше и финалът в неделя, както самият той призна. Димитров методично открива пукнатините в играта на съперника и се възползва от малкото му предоставени възможности, за да победи.


Всички тези фактори оформиха един комплесен играч, който умее всичко на корта и е трудно уязвим. Докъде стигат мечтите на Григор? Самият той каза, че копнее за титла от Големия шлем. С тази игра и ментална непоклатимост това ще се случи със сигурност скоро.


Интересно ми е, тогава кое ли ще бъде следващото предизвикателство пред Григор Димитров?

 

Любомир Тодоров, Лондон - София

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини