Печелившият тандем в перфектен синхрон



Печелившият тандем в перфектен синхрон
Свързани новини
Свързани играчи
Тагове
23-11-2017 12:19

Цяла седмица светът е Григор Димитров! Българинът успя да постигне нещо, за което никой спортен фен дори не е мечтал - да спечели титлата от финалния турнир на АТР. Роденият в Хасково тенисист завърши най-добрия сезон в кариерата си до момента, в който спечели 3 титли - от Бризбейн, София и Синсинати, вдигайки купата в Лондон, където се състезаваха осмината най-добри. Това му осигури и трето място в световната ранглиста - абсолютен рекорд за българския мъжки тенис.

Но въпреки че на корта е сам, в тренировките, преди и след среща, той има подкрепата на може би единственият треньор, който е успял да го разбере - не само като игра, а и като психика. Дани Валверду пое юздите в кариерата на българина в средата на 2016 г. и го изкачи до върха. Но не това е най-впечатляващото. Двамата постигнаха такъв синхрон, че авторите в официалния сайт на АТР потърсиха отговор на въпроса: Как се получава магията?

"Никой не се е съмнявал в таланта на Димитров, който бе известен по целия свят със своите атрактивни отигравания и умения. Но преди той и Валверду да започнат съвместната си работа през изминалия сезон, пред Григор имаше прекалено много опции и дори самият той признава, че не е бил сигурен как да подходи към играта си", започва материала.

Димитров първи загатна колко добър е синхрона между двамата. "С Дани се разбираме много добре. Гледаме на тениса по един и същ начин. И двамата оценяваме начина, по който тази година се разви за нас", сподели Григор.

"Димитров успя да се пребори с нервите, особено на финала, и намери пътя към победата. Когато Григор е в зоната, той играе на изключително високо ниво, но ние работим усърдно, за да може да побеждава и в дните, когато не всичко се получава. След година и половина на съвместна работа, Григор продължава да бъде отворен откъм нови идеи, както беше и в първия ни ден заедно. За мен е важно да му казвам защо правим нещата по определен начин, защо сме на тренировъчните кортове в продължение на осем часа дневно. Отделям силно внимание върху постигането на краткосрочните цели и анализи на представянето му след турнирите", разкри Валверду.

Докато българинът е по-емоционален и преди година и половина често изпускаше нервите си (за справка - финала на турнира в Истанбул, когато счупи цял куп ракети), то венецуелецът е уравновесеният в тандема. Валверду успява да преобърне погледа на Григор към мачовете като цяло.

"Тенисът е стил на живот. Какъвто човек си извън корта, такъв трябва да бъдеш и в критичните ситуации на корта. Играчът, който наблюдаваш при резултат 6:3, 2:0, може да реагира различно при 5:5, 40:40. По време на критичните моменти играчът може да бъде разколебан и изплашен. Човекът, който се справя най-добре с трудностите, е този, който е свикнал и притежава манталитета да се чувства комфортно под напрежение", продължава Дани.

Това е крайната цел - Григор да бъде спокоен не само на корта, а и извън него, за да може потенциалът му да бъде развит докрай. Важно в този момент е той да бъде фокусиран, за това достъп до него имат толкова малко хора.

„Що се отнася до нашия екип, всички сме на мнението, че основният кръг от хора трябва да бъде възможно най-малък. Искаме да останем фокусирани върху това, което е важно за нас и да избегнем ненужните разсейвания. Разбира се, забавляваме се извън корта, но го правим като екип. Опитваме се да създадем добра атмосфера около Григор, като в същото време пазим дистанция от хората и нещата, които могат да го отклонят от нашите цели. Ако искаш да играеш добре, не можеш да си позволиш главата ти да бъде някъде другаде. Но с добрите резултати е по-лесно да останеш фокусиран върху играта.", разказва още Валверду пред АТР.

Григор започна годината ударно с титла в Бризбън и полуфинал на Откритото първенство на Австралия. Той беше победен от Рафаел Надал след зрелищна петсетова битка. Вместо да се обезкуражи от загубата, Димитров се опита да извлече всички ползи от приятелството му със световния номер 1.

"Григор имаше възможността да види как Рафа се държи на и извън корта. В добри отношения съм с Надал и предположих, че професионализмът и поведението му ще повлияят добре на Григор. Той видя Надал не само като играч, но и като човек, както и формулата за неговите успехи през последните 15 години", разказа треньорът му.

На дневен ред сега е новия сезон, в който българинът трябва да се труди доста, за да запази точките си.

"Ще трябва да работим здраво, за да продължим да се развиваме и да се състезаваме на най-високо ниво, като в същото време да запазим високата позиция в ранглистата. Конкуренцията през 2018 г. ще бъде по-голяма. Много от топ тенисистите ще се завърнат отново след контузии. За наше щастие, удовлетвореността няма да бъде проблем за Григор, тъй като му харесва да побеждава. Да тренира здраво извън корта, да се състезава на него и да пожъне наградите от своя труд – това са нещата, които ще го държат гладен за повече успехи", завърши Валверду.

Източник: btvnovinite.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини