Гергана Топалова: Постигнах неща, които не бях планирала



07-12-2017 07:44 | Любомир Тодоров

Държавната шампионка по тенис за жени на открито и в зала Гергана Топалова спечели и първата си титла от международен турнир на ITF в Созопол. Наскоро 17-годишната състезателка на ТК „Левски“ бе избрана от Международната федерация по тенис в отбора на младите таланти, които ще участват на Откритото първенство на Австралия. Ето как оцени сезона 34-ата в световната ранглиста при девойките пред Tennis24.bg.


- Гери, през тази година ти се случиха много неща за първи път. Стана шампионка на България за жени, спечели титли от турнири и при девойките, и при жените, дебютира в Големия шлем. Как оценяваш сезона?
- Оценявам го като много успешен. Постигнах неща, които дори не си бях поставила за цели. Радвам се на успехите при жените, но също така и при девойките. Участието в турнирите от Шлема ми даде много голям опит и ми помогна после да се справя по-добре в турнирите.


- Преди дни излезе новината, че ти и Адриан Андреев ще бъдете част от отбора на младите таланти на ITF. Разкажи повече за това.
- Международната федерация ни поема всичките разноски. Ще имаме една седмица лагер в Австралия преди турнирите. Това е чудесно, защото ще имам време да се аклиматизирам и да свикна с условията там. Преди Australian Open ще участвам и на един силен турнир.


- Очакваше ли успехите при жените?
- На държавните първенства имах очаквания, но не мислех, че мога да спечеля международния турнир в Созопол. Това може би е най-сериозното ми постижение. Честно казано при жените играя по-освободено, тъкмо заради това, че нямам големи очаквания.


- Защо решихте с твоя екип да завършите сезона в Южна Америка?
- Беше част от стратегията ми да вляза в основната схема на Откритото първенство на Австралия. От тези турнири трябваше да спечеля достатъчно точки. Радвам се, че го постигнах.

 


- Спечели титли в Монтевидео и Ла Пас. Каква е разликата със състезанията в Европа?
- В началото ми се струваше, че играя на турнир в Испания, такава беше обстановката. Различното е, че местните състезателки пътуват на групи от турнир на турнир. В началото не познавах никого. Много трудно ми беше в Боливия. Там играхме на много голяма надморска височина и първите дни не можех да тренирам повече от 15-ина минути заради разредения въздух.


- Вече си започнала подготовката за сезон 2018. На какви турнири смяташ да играеш?
- При девойките смятам освен състезанията от Шлема да участвам в няколко по-големи турнири, за да се изкача още в ранглистата. Смятам да играя в повече турнири за жени, за да подобря класирането си и там.


- Това, че ще дебютираш в основна схема в Мелбърн дава ли ти самочувствие?

- Определено се, чувствам по-самоуверена от този факт, отколкото ако трябваше да играя пак в квалификациите. Нямам очаквания за Австралия, но се надявам да се представя добре.


- Знам че много обичаш да четеш. Коя книга носиш в сака?
- В момента чета биографията на Мария Шарапова. Интересна ми е. Откривам неща, които са се случвали на нея и са ми се случвали и на мен. Но в момента държа изпити в училище и нямам много време за книгата.

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини