Надал и Федерер – къде са те сега?



22-02-2011 17:58 | Станко Димов

Месеците февруари и декември са двата най-лоши за световния тенис през годината. Това е така, защото в това време най-добрите играчи в света си вземат почивка. Роджър Федерер вече е на възраст, на която значение за него имат само турнирите от Големия шлем. Рафаел Надал пък се възстановява от мускулна травма, а освен това не обича особено много да играе в зала.

 

Отпочинал, Роджър се завръща на корта на турнира в Дибай тази седмица, а световният номер 1 ще играе за родината си с срещите за Купа „Дейвис” в края на следващата седмица. Както и да е. Турнирите в Сан Хосе, Марсилия, Мемфис, Ротердам и клей битките в Южна Америка така или иначе се играят.


Февруари също така е месецът, в който останалите играчи могат да натрупат малко точки. Сьодерлинг, Родик, Вердаско и много от младите момчета могат да се наслаждават на няколко седмици, в които няма да се изправят срещу двамата най-добри играчи в света.


След като Мирка дари Роджър с близначки стана очевидно, че Федерер промени приоритетите си. Когато беше по-млад Роджър спокойно играеше по 20 турнири, че и повече. След като спечели 16 титли от Големия шлем, при това на всички възможни настилки, възгледите на Федерер вече не са като на 20-годишно момче.

 

За да има шанс на следващите турнири от Големия шлем, Роджър трябва да играе далеч по-концентрирано на „Мастърс 1000” турнирите в Индиън Уелс, Маями, Рим, Мадрид, Монреал и Синсинати. Швейцарецът загуби няколко ключови точки миналата година срещу Сьодерлинг на „Ролан Гарос”, Бердих на Уимбълдън и Джокович на US Open, защото не бе достатъчно концентриран в най-важните моменти.  


През 2010-та година Федерер сякаш игра в Индиън Уелс и Маями без идеята да спечели. Той загуби от Маркос Багдатис още във втори кръг в Индиън Уелс и от Томаш Бердих на 1/8-финал в Кей Бискейн. Странно или не, тези загуби не му помогнаха да си изкара поуки за „Ролан Гарос”, Уимбълдън и US Open. Под ръководството на Пол Анакон обаче Федерер бележи сериозен прогрес и ще следим с интерес представянето му на турнира в Дубай.  


Рафаел Надал от своя страна се подготвя да защитава около 10 000 точки, за да запази първото си място в ранглистата. През годините испанецът се научи, че трябва да редуцира програмата си, за да бъде конкурентен в Големия шлем. Разбира се мускулната травма, която получи на ¼-финалите на Australian Open ще изисква от Надал да си даде по-дълга почивка и да пропусне голяма част от турнирите на твърда настилка в Северна Америка, за да бъде напълно готов за сезона на клей. А и защо изобщо Надал трябва да играе в Сан Хосе, Ротердам или Мемфис, след като няма да спечели особено много точки на тези турнири?


В същото време нужда от почивка имаха Новак Джокович и Анди Мъри, които пък играха на финал в Мелбърн. Също както Надал, Джокович и Мъри нямаха особено голямо желание да се включат в турнирите в Ротердам и Марсилия.


Те ясно осъзнават, че ако запазят силите си и достигат до полуфинал на турнирите от „Мастърс 1000” сериите ще спечелят повече точки, отколкото ако триумфират на по-малките турнири. Кой излиза печеливш от тази ситуация? Шведът Робин Сьодерлинг, който спечели последователно в Ротердам и Марсилия.


В отсъствието на "Краля на клея", Николас Алмагро спечели две поредни титли на турнири на червено в Южна Америка. Канадецът Милош Раонич също намери място под слънцето през последните седмици. Добри новини получи и бившият номер 1 в света Анди Родик, който взе 30-ата си титла от ATP, след като на финала в Мемфис, победи именно Раонич.


Ситуацията в момента е много интересна, защото показва кой ще бъде основната заплаха за най-добрите двама, когато те се завърнат на корта и големите турнири дойдат. Титлите на Сьодерлинг, Родик и Алмагро са всичко друго, но не и изненадващи.

 

При Милош Раонич обаче положението е различно. Само за няколко дни канадецът спечели титлата в Сан Хосе и игра финал в Мемфис. 20-годишният тенисист записа и завиден прогрес в ранглистата, след като се предвижи със 119 места до 37-ата позиция. По този начин Раонич стана и най-успешният канадец в историята. Напомнящ на Пийт Сампрас, Милош Раонич навлу с гръм и трясък в световния тенис. Сега всички очакваме сблъсъците му с Рафаел Надал, Роджър Федерер, Новак Джокович и Анди Мъри.


Грегъри Ланзенберг, колумнист




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини