Преяждането по празниците не вреди



27-12-2017 13:39 | Tennis24.bg

Преяждането по празниците обикновено ни носи чувства на вина и срам. Тези чувства, освен че са сами по себе си неприятни, могат да предизвикат редица физически симптоми, вариращи от свиване на стомаха на топка до изтощение и депресия. Те стресират и изтощават имунната система.

Изследване, публикувано през 2004 г. от Американското психосоматично дружество, показва, че чувството за страх и вина има негативно отражение върху имунната система и предизвиква различни възпалителни реакции в организма.

Солта, мазнините и въглехидратите са стресови редуктори. Те помагат да поддържаме кортизола и адреналина под контрол и да се чувстваме по-отпуснати. Затова няма нищо лошо да слушате тялото си и да му давате толкова храна, колкото се нуждае.

Това, което ядете през 80% от времето при нормалната си диета, каквато и да е тя, е всъщност нещото, което влияе на здравословното ви състояние. Ако се съсредоточите върху здравословна, разнообразна и богата на полезни вещества храна през 80% от времето, ще бъдете здрави.

През останалите 20% няма да бъдете перфектни. И в това няма нищо лошо. 100-процентовата перфектност не е задължителното условие, за да изглеждате добре и да сте здрави.

Давайки си разрешение да ядете каквото си пожелаете през празниците, ще установите, че сте много по-щастливи, по-малко стресирани, и ще се наслаждавате на празниците повече, в сравнение с пътите, в които сте се ограничавали съзнателно.

Има значение това, което ядете през останалото време на годината. Празничните трапези не са проблемът и няма да ви навредят особено.

Източник: Actualno.com

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини