Андреев, Топалова и Йовкова в десетката за най-добър млад спортист



06-01-2018 13:55 | Tennis24.bg

Плувецът Антъни Иванов спечели приза Най-добър млад спортист на България за втори пореден път. В десетката намериха място тенисистите Адриан Андреев, който зае четвъртото място, и Гергана Топалова. Тя раздели десетото място със състезателката по тенис на маса Мария Йовкова (на снимката).

 

Андреев поздрави всички във видеообръщение, защото е в Австралия. С него е и Гергана Топалова.

 

"Благодаря на всички, които са гласували за мен. Желая успешна година. Благодаря на моето семейство и на моите треньори", заяви Топалова също във видеобръщение.

 

"За първи път съм в десетката и съм развълнувана. Надявам се догодина да съм още по-високо в класацията. Благодаря на моето семейство, треньорите ми, на БФТТ и на президента на моя клуб Стоян Сариев. През март заминавам на европейско първенство за девойки в Беларус и се надявам на нова титла", каза Йовкова.

Иванов след 2016-а стана първи и за отминалата 2017 година в анкетата, организирата от сайта за детско-юношески спорт Viasport.bg и S Media. Така 18-годишният търновец, станал трети в света при юношите и 8-и при мъжете на 200 м бътерфлай, стана и първият спортист, печелил наградата два пъти. От създаването на анкетата през 2011 г. преди Антъни приза са печелили Владимир Зографски (ски скок), Ния Димитрова (2012 г., биатлон), Денис Димитров (2013 т., лека атлетика), Благой Найденов (2014 г., бокс) и Даниел Асенов (2015 т., бокс). Освен това талантливият ни плувец бе четвърти в подреждането през 2015 г. 

 

Антъни Иванов

В седмото издание на анкетата Антъни Иванов стигна до първото място по безапелационенн начин като събра 615 точки и изпревари с цели 259 точки втория в подреждането – лекоатлетката Александра Начева. Церемонията по награждаване на Златната десетка се състоя в Централния военен клуб в София, а статуетката за №1 Антъни получи от главния секретар на Министерството на младежта и спорта Асен Марков. S Media бе осигурила за победителя велосипед, предоставен от българския производил „Спринт“. Той получи и специална награда от Фондация „Играй с Развитие“.

Топ 3 в класацията се допълва от две лекоатлетки. Световната вицешампионка за девойки до 18 г. на троен скок от Найроби Александра Начева изпревари за второто място само с 9 точки своята съгражданка от Пловдив Лиляна Георгиева. И ако за Алекс това бе дебют в Златнака десетка на младите, но Лили, европейска вицешампионка за девойки до 20 г. на 1500 м, намира място в нея за втори път след осмата си позиция от 2015 г. Четвърти е Адриан Андреев с 222 точки.
За 6-а поредна година Viasport.bg присъди и приз за Отбор номер 1 на годината сред подрастващите (до 19 г.). Той бе спечелен от националния юношески отбор по футбол до 19 г., който през 2017-а се класира за финалите на европейско първенство в Грузия заедно със само още седем отбора от целия континент, а там записа историческа първа точка в актива на страната ни след 1:1 с Холандия. Всички момчета от тима получиха към купата и биографията на легендата Мишел Платини, осигурена от издателска къща „Жануа 98“.

Наставникът на отбора Ангел Стойков пък спечели приза за най-добър треньор на подрастващи. Освен отбора, който игра в Грузия, през миналата година той класира и следващия набор за Елитния кръг квалификации, които ще са през пролетта на 2018-а.

Стойков спечели в силната конкуренция на своите колеги: Борислав Георгиев (бокс), Стоян Гунчев (волейбол), Даниел Ангелов (тенис), Николай Вакареев (плуване), Борис Димитров (спортна стрелба) и Николай Начев (хандбал). За първи път на подобна церемония бяха почетени всички треньори, допринесли за успехите на младите ни таланти.


Специална награда „Воля за победа”, която се присъжда за първа година, но с желанието на S Media да я превърне в традиционна, получи малката грация Дария Капсъзова. На 5 март тя претърпява тежка катастрофа, в която загива баща й. В залата, с гипс на крака, я връща треньорката й Кристина Ташева. 8 месеца по-късно Дария печели два сребърни медала от републиканското първенство по художествена гимнастика и сега вече мечтае за по-големи успехи.

В награждаването на отличените се включиха имени български спортисти от близкото минало като Здравка Йорданова, Николина Щерева, Янко Русев, настоящите звезди на спорта ни Владимир Далаклиев, Мария Гроздева и Денислав Коджабашев, президентът на комисията за женски бокс към АИБА Емилия Груева, хора от ръководството на БФС. На тържеството присъстваха представители на спортните федерации, както и целият национален отбор по тенис на маса, който бе дошъл да подкрепи своята съотборничка Мария Йовкова.

В анкетата на Viasport.bg и S Media се включиха 65 представители на медии, които посочиха общо 50 състезатели от 24 вида спорт, както и 4 отбора, и 7 треньори.

 



За доброто настроение на всички присъстващи, а и на тези, които следяха но интернет награждаването, се погрижиха децата от вокалната група към народно читалище „Светлина 1940 г.“ от София с вокален педагог Аделина Колева.

Церемонията се проведе с любезното домакинство на Централния военен клуб,с помощта на Фондация „Играй с Развитие“, застрахователен брокер „Вариант”, корпорация „Развитие”, както и на нашите спонсори от Andrews, Triumph България, парфюми MONNA.BG, колелетата „СПРИНТ“, осигурени от MAX EUROPA, JOMA, ресторанти New Green Line и издателска къща „ЖАНУА 98“.

КЛАСИРАНЕ НАЙ-ДОБЪР МЛАД СПОРТИСТ НА БЪЛГАРИЯ ЗА 2017 Г.

1. Антъни Иванов (плуване) 615 т.
2. Александра Начева (лека атлетика) 356
3. Лиляна Георгиева (лека атлетика) 347
4. Адриан Андреев (тенис) 222
5. Христо Христов (вдигане на тежести) 217
6. Еми-Мари Тодорова (бокс) 198
7. Йоана Илиева (фехтовка) 176
8. Мирослава Минчева (спортна стрелба) 161
9. Александър Джорджев (таекуондо-WTF) 159
10. Гергана Топалова (тенис) 133
10. Мария Йовкова (тенис на маса) 133.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини