Какво да очакваме от новия тенис сезон при мъжете?



09-01-2018 13:57 | Tennis24.bg

През 2017 година България имаше много поводи за гордост в тениса. Всички успехи бяха свързани със само един роден тенисист – Григор Димитров. Хасковлията спечели първата си Мастърс титла в Синсинати, а в края на годината спечели и финалния Мастърс в Лондон, с което се нареди сред най-големите в този спорт. След прекрасния си сезон, Гришо завърши под номер 3 в световната ранглиста като пред него останаха единствено величията Роджър Федерер и Рафаел Надал. Ще успее ли Григор Димитров да задържи високото ниво и през 2018 година и какво да очакваме като цяло от новия тенис сезон?

Още в първите дни на годината сезон 2018 стартира като Гришо участва на турнира в Бризбейн от категорията ATP 250, където през миналата година спечели титлата. Той обаче отпадна на полуфиналите от представителя на домакините Ник Кирьос и не успя да защити трофея си. Със сигурност на нашето момче му е нужно малко време на корта, за да забрави големите емоции от края на миналата година и отново да покаже най-добрия си тенис.

Само след няколко дни стартира Откритото първенство на Австралия, което може да гледате на живо в спортния букмейкър Bet365. През миналата година Гришо достигна до полуфиналите, където загуби от Рафаел Надал в един от мачовете на сезона. Българинът със сигурност ще се цели високо в Мелбърн, след като Надал и Джокович не са в топ кондиция, а Анди Мъри и Кей Нишикори се отказаха от турнира. Фаворит за спечелването на надпреварата в Австралия е световният номер 1 Роджър Федерер, който ще защитава трофея си и ще открие сезона на кортовете в Мелбърн.

През миналата година Федерер изпрати един от най-добрите си сезони като показа невероятен тенис дори и на 36 години. „Маестрото“ записа 57 победи и 6 загуби като завоюва две от титлите от Големия шлем. Сезонът за швейцареца стартира прекрасно като той спечели Откритото първенство на Австралия и турнирите в Маями и Индиън Уелс. След тази натоварена програма, Роджър си взе почивка от над месец и се завърна за турнирите на трева като по безапелационен начин спечели титлата Хале и триумфира на Уимбълдън. Втората половина от сезона също бе успешна за Федерер като той спечели титлите в Базел и Шанхай, а на финалния Мастърс в Лондон отпадна на полуфиналите от Давид Гофен. Със сигурност и през сезон 2018 Роджър Федерер ще подбере внимателно турнирите, на които ще участва. Живата легенда на тениса е фаворит според букмейкърите за титлата в Мелбърн този месец, а няма как да пропусне и Уимбълдън, където ще защитава трофея си. Големият въпрос е дали този сезон Федерер ще участва на Ролан Гарос, след като пропусна целия сезон на клей през 2017-та. Със сигурност швейцарецът ще обогати витрината си с нови трофеи и не е изключено това да е последният му сезон в ATP.

Новата година ще бъде изпълнена с вълнуващи тенис битки между най-големите титани, за тези от вас които допълват тръпката от всеки турнир и със залози трябва да се подготвите и да изберете най-подходящия букмейкър. Актуална информация може да следите на сайта BGbookies за лицензираните букмейкъри опериращи на територията на България.




Един от най-големите въпроси преди старта на сезон 2018 в мъжкия тенис е в каква форма ще се завърне Новак Джокович. Сърбинът в момента е под номер 14 в световната ранглиста, но е сред топ 3 на фаворитите за титлата на първия турнир от Големия шлем в Австралия. Джокович не е играл официален мач от Уимбълдън насам, когато получи контузия и се отказа в 1/4-финалния си мач срещу Томас Бердих. През миналия сезон сърбинът постигна 33 победи и допусна 8 загуби. Джокович спечели само в турнира - в Доха и в Ийстбърн, но ако е здрав през 2018 година със сигурност ще направи много по-силен сезон и ще бъде в сметките за всяка голяма титла.

Третият от голямата четворка - Рафаел Надал, приключи 2017 година с контузия като се отказа още в първия си мач на финалния Мастърс в Лондон. Травмата на испанеца обаче не бе сериозна и той ще бъде на линия още за старта на турнирите през 2018 година. Рафа ще започне участието си в Мелбърн, където миналата година игра финал, загубен от Федерер.

През миналия сезон Надал демонстрира за пореден път класата си на клей, спечелвайки титлите в Барселона, Мадрид, Рим и Париж. Испанецът завърши сезона с 2 титли от Големия шлем като бе над всички и на Откритото първенство на САЩ. Надал добави към успехите си и титлата в Пекин през октомври, където елиминира Григор Димитров на 1/2-финалите. И през новия сезон Рафа Надал ще бъде големият фаворит за трофеите на клей, а също така ще е интересно как ще се представи в първата част от сезона след добрите резултати миналата година.

Ситуацията пред бившият номер 1 Анди Мъри изглежда най-сложна. Той получи тежка травма в края на миналото лято и стана ясно, че няма да е готов за началото на сезона и неговата цел е да бъде в оптимална форма за Уимбълдън. Мъри се срина до 19-ото място в ранглистата и пропадането му ще продължи, но всички очакваме от него да се завърне с хъс за победа и мотивация, която да му помогне да спечели още титли от Големия шлем.

През 2018 година се очаква много и от младите таланти Александър Зверев, Денис Шаповалов, Андрей Рубльов и Хьон Чун, който спечели титлата на Next Gen в Милано. Зверев дори може да бъде поставен редом до най-добрите и не случайно е номер 4 в света. Германецът изпрати най-силната си година и се надява на още титли през 2018-та.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини