Подобреният сервис дърпа Григор Димитров напред



16-01-2018 17:19 | Tennis24.bg

През миналата година Григор Димитров безспорно изигра най-силния сезон в кариерата си. През ноември той спечели титлата на финалния турнир на АТП в Лондон и завърши годината под номер 3 в световната ранглиста. Едно страхотно постижение за играч, който година и половина по-рано се бе сринал до номер 40 в ранглистата и му бе сложен етикета "Пропилян талант, заяви Патрик Муратоглу в рубриката "Треньорът" на "Евроспорт"

"На какво обаче се дължи този невероятен прогрес в играта на българина? Ако трябва да се отличи един елемент, то това категорично е сервисът. През 2017 година Димитров спечели 77,5% от точките при първи начален удар, което е с цели 5,2% повече в сравнение с 2016-а. По този показател сервисът на Григор е също толкова добър, колкото на доказани специалисти в тази област като Томаш Бердих и Фелисиано Лопес", допълни той.

"Какво обаче прави подаването на Димитров толкова ефективно? Скоростта му несъмнено е фундаментален компонент. Миналата година Димитров постигна средна скорост от 192 км/ч, което е със 7 км/ч повече в сравнение с предишния сезон.

Както често се случва, малките промени имат голям ефект. Миналата година българинът спаси 68% от точките за пробив на съперниците, като по този показател се наблюдава ръст от 10% в сравнение със статистиката му от 2016 година. В това отношение резултатът на Григор е по-добър, отколкото на всеки друг. Включително и на Роджър Федерер", каза още френският спец.

Във втория кръг на Откритото първенство на Австралия Григор Димитров ще се изправи срещу квалификанта Макензи Макдоналд (САЩ), който заема 186-а позиция в световната ранглиста. Мачът ще се играе утре след 10:00 часа българско време.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини