21 титли спечелиха децата по проекта 3Т



01-02-2018 17:45 | Tennis24.bg

21 титли са спечелили младите тенисисти на България през 2017 г., включени в проекта „3Т - Тенис, Тийм, Талант“ на Българската федерация по тенис и нейните партньори.

Това стана ясно по време на пресконференцията в офиса на основния спомеществувател на програмата - БНП Париба на бул. „Цар Освободител“ №2 в София. На нея присъстваха Кристоф Деру - БНП Париба, Ръководител за България, Катерина Генова – генерален секретар на БФТ, Кирил Берон –директор на проекта 3Т, Пресиян Коев – отговорник развитие на БФТ, Тодор Енев – старши треньор на националния отбор за мъже, както и повечето от децата от програмата.

От БФТ и от БНП Париба отчетоха като много успешна втората година от съществуването на „3Т“. Програмата стартира през 2016 г. с два отбора по 4 тенисисти до 12 г. 


През 2017 г. участниците се удвоиха, като бяха създадени и два отбора до 14 г., а броят на включените в тях деца нарасна на 22. Програмата осигури участие на отборите в общо 28 от най-силните международни турнири в Европа за 12 и 14-годишни. Отборите бяха водени от треньори, а по време на подготовката децата имаха възможност да работят с психолог, кондиционен треньор и кинезитерапевт.

През 2017 г. младите тенисисти от „3Т“ проекта спечелиха общо 21 титли. 10 от тях са на сингъл, а останалите - на двойки. Освен това те спечелиха още 5 титли от „утешителни турнири“, а в други 12 случая играха на финали.
„За нас тази година беше трудна, но приятно трудна, защото децата в проекта се удвоиха. Радостни сме обаче, че вече всеки цикъл класираме поне по един отбор за европейските отборни първенства, което не се случваше често преди 2016 г.“, заяви Пресиян Коев, отговорник развитие на БФТ.

„БНП Париба е спонсор номер 1 в света на тениса. Това е едно уникално партньорство започнало през 1973 г. с подкрепата на Ролан Гарос  и днес обхваща всички нива на тениса: индивидуални и отборни тенис турнири, тенис за хора в инвалидни колички, от тенис за аматьори до най-големите професионални турнири. Нашият слоган We Are Tennis (ние сме тенис) отговаря не само на активната ни подкрепа за този спорт, но също изразява, че ценностите на тенис спорта съвпадат с нашата бизнес етика: спазване на правилата, честна игра, прецизност, високи постижения, - сподели Кристоф Деру, БНП Париба – За БНП Париба насърчаването на развитието на таланта в децата винаги е бил приоритет и ние се радваме да подкрепяме децата и екипа на 3Т проекта.“


Генералният секретар на БФТ Катерина Генова благодари на всички състезатели, техните треньори и родители за съвместната работа и постигнатите успехи. „Ние като федерация отделяме сериозен ресурс именно за развитието на подрастващите. Оттук нататък търсим варианти как да подкрепим децата и след 14 г., когато излизат от 3Т проекта. Лично аз съм изключително щастлива, че съм в БФТ с това талантливо поколение деца. За нас това са най-важните възрастови групи“, заяви Генова.

Родителите на децата от програмата пък бяха подготвили специално благодарствено писмо, което бе прочетено на събитието и връчено на директора на проекта Кирил Берон.


Програмата „3Т - Тенис, Тийм, Талант“ вече започна своето трето издание с участието на отбора до 14 г. в най-силния турнир в зала за тази възраст – „Малките асове“ във Франция. И през 2018 г. в проекта ще участват 2 отбора до 12 г. и два - до 14 години, на които ще бъдат осигурени съвместни лагери и участия в общо 30 международни турнира.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини