Цялата пресконференция на Стан Вавринка



07-02-2018 17:40 | Станко Димов

"Изключително щастлив съм да бъда в България, в София. Благодаря много за поканата и възможността да играя тази седмица. Последните 6-7 месеца бяха трудни за мен, преди няколко седмици в Мелбърн изиграх първия си мач. Не бях особено готов. Но сега се чувствам много по-добре и се радвам, че съм тук".

- Г-н Вавринка, как се чувствате физически?
- Чувствам се по-добре след Австралия. Още от първия ден у дома започнах да тренирам наистина здраво, особено по отношение на фитнеса, за да подобря състоянието на коляното си. Знам, че не съм на най-доброто си ниво все още, защото отнема време. Имам нужда от мачове, от турнири. Това е причината да съм тук, защото наистина съм в състояние, в което ми трябват мачове. Трябва да започна да се опитвам да побеждава, да привикна отново да играя мачове, да се натоварвам. Затова е хубаво, че съм тук и ще играя утре.

- За последно играхте на АТР 250 турнира в Женева миналата година, когато спечелихте титлата. Какво очакваш сега?.
- Различно е сега. Тогава бях играл много мачове, много турнири. Сега е различно. Това е началото след голямата операция. Предвид моето състояние гледам ден за ден и мач за мач. Не гледам напред във времето. Добре е, че пак съм на корта, че играя. Най-важно е да играя утре, да се опитам да победя. Аз винаги искам да побеждавам, когато съм на корта.

- Какво знаете за България и турнира?
- Говорих с Григор за турнира миналата година. Той ми разказа за невероятната атмосфера в залата, за големия Централен корт, за феновете. Надявам се и сега да се повтори същото.

- Утре играете с Мартин Клижан. Той вече натрупа опит в София. Какви са очакванията Ви?
- Знам, че и той се завърна след контузия. Ще бъде труден мач със сигурност. Играхме миналата година в Australian Open и го победих в пет сета. Интересен мач ще бъде. Знам, че е опасен и няма да го подценявам.

- Как ще коментирате възхода на Григор Димитров?
- Той е забележителен играч. Винаги е удоволствие да го гледаш. Ние сме добри приятели. Двамата с Дани Валверду показаха, че работят успешно. Много съм щастлив, че спечели титлите в Синсинати и после на финалите в Лондон. Когато сме на турнири много често тренираме заедно, а понякога и играем двойки. Радвам се на успехите му. Той ги заслужава, защото наистина работи здраво.

- Какво още мечтаете да постигнете? Уимбълдън?
- Вече постигнах повече, отколкото съм мечтал. Да спечеля турнир от Големия Шлем. А вече имам три. За мен по-важен е начинът, по който тренирам, по който се подготвям за турнирите. Искам да имам шанс да играя на най-високо ниво. А може би и да спечеля още някой голям турнир.

- Печелил сте големи титли на клей и на твърда настилка. Коя предпочитате?
- Не се опитвам да ги сравнявам, или да избирам. Различно е, защото успехите са постигнати в различни етапи от кариерата ми. Всички те означават защита, емоции. Ценя всички тях, защото са постигнати в различни години, срещу различни съперници.

- А сега коя предпочитате?
- Роден съм на клей и много години това бе любимата ми настилка. Но се научих да харесвам и кортовете на открито. Сега предпочитам тях. Като цяло, обичам промяната на настилките и се опитвам да следвам Тура.

- Видяхме как Роджър Федерер спечели 20-тата си титла от Големия шлем. Има ли някаква специална рецепта за шампионското дълголетие на швейцарците в тениса?
- Не, но това е Роджър. Той е най-добрият тенисист в Оупън Ерата. Удивително е, че играе на това ниво на тази възраст, след толкова години. Той е невероятен. Обичам да го гледам.

- Загубихте последните си мачове срещу Григор. Той ли е Вашият кошмар на корта?
- Той е труден съперник. Но си остава добър приятел. На корта и двамата се борим за победа, но извън него сме добри приятели.

- Има ли нужда от промяна в календара на АТП предвид многото контузии от миналия сезон?
- Всички имаме известна свобода да избираме на кои турнири да играем, колко да играем. Да, има няколко задължителни, но през останалото време можем да адаптираме програмата според състоянието си. Мисля, че миналогодишните контузии не могат да се слагат под общ знаменател. Всеки случай е различен. Контузиха се повече играчи, които са от 12-15 години в Тура. Това е нормално.

- Отсъствието на Григор Димитров в София означава ли по-голям шанс за Вас за титла?
- О, бих се радвал да спечеля титлата. Със сигурност. Но все още предстои да започна участието си в турнира. В тениса няма значение какъв е ранкингът ти, какво си постигнал в миналото. Трябва да се фокусирам върху първия мач, после – върху следващия. Току що пристигнах, трябва да потренирам, да се опитам да се подготвя. Гледам ден за ден.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини