Ново начало за турнира в София



16-02-2018 10:01 | Станко Димов

Третото издание на тенис турнира от категорията ATP 250 в София приключи по същия начин, по който започна – с неочаквани главни действащи лица. Пред повече от 10 000 зрители в „Арена Армеец“ Мирза Башич вдигна първия трофей в кариерата си, който му осигури сбъдването на детската мечта – да заслужи място в Топ 100 на най-добрите в света. Началото обаче далеч не беше толкова обещаващо както за босненеца, така и за организаторите. Башич беше на две точки от отпадане още в първия кръг на квалификациите срещу Александър Лазов (България), но успя да обърне двубоя и да продължи напред. Но неговите притеснения бяха нищожни на фона на проблемите пред домакините.

Точно 30 дни преди първия двубой в София турнирът нямаше основен партньор. Организаторите – Министерството на младежта и спорта и Българската федерация по тенис, се справиха бързо с неприятната ситуация и беше подписан контракт с Diema Xtra, които придобиха правата върху името на турнира, както и телевизионното му излъчване. Рокадата беше наложителна, след като предишният генерален спонсор – турската компания „Гаранти Коза“, не изпълни финансовите си ангажименти към Sofia Open и излезе от играта в последния момент.

Проблемите пред организаторите обаче тепърва предстояха. Два дни преди старта голямата звезда на българския тенис Григор Димитров обяви, че не е напълно възстановен от контузията в рамото, за която самият той разкри седмица по-рано на извънредна пресконференция в София, и няма да играе в турнира. Ами сега? Два часа след новината за абдикирането на шампиона от миналата година, турнирният директор Пол Макнами спаси положението и обяви името на новия водач в схемата – Стан Вавринка. Със своите 3 титли от Големия шлем във визитката си швейцарецът се превърна в най-титулуваният тенисист, играл някога в България. Интересен е начинът, по който Вавринка влезе в турнира. Това се случи по правилото на АТР за „извънредна смяна“. То се прилага, когато двама от първите четирима поставени откажат участие. В случая Димитров беше вторият след Хьон Чун (Република Корея), който се оттегли поради контузия на ходилото. Макнами буквално за минути осигури пристигането на Вавринка и реално спаси турнира.

За Stan The Man, както е известен швейцарецът, това беше втори турнир в последните 6 месеца. След Уимбълдън 2017 Вавринка се завърна на корта чак през януари за Australian Open, където изигра два мача. В София швейцарецът се представи по-добре и стигна до полуфиналите, където беше спрян от бъдещия шампион. „Щастлив съм, че имах възможността да участвам на този турнир. Всичко се случи в последния момент и нямах представа какво да очаквам. Останах приятно изненадан – имаше много хора в залата, подкрепата към мен беше уникална. Благодаря на организаторите за поканата. С удоволствие бих участвал в турнира отново“, каза Вавринка, преди да хване полета за Ротердам, където е следващата му спирка.

Научени грешки
Из коридорите на турнира през цялата минала седмица витаеше убеждението, че генералната грешка на „Гаранти Коза“ – концентрирането на усилия за привличането на Григор Димитров и никой друг от Топ 10 на ранглистата, няма да бъде повторена. Идеята на турската компания беше ясна – Димитров да се върне в София и да защити трофея си. А колкото „по-сигурно и лесно“ стане това, толкова по-добре. Това беше и една от причините с други топтенисисти реално да не се преговаря. Да, но хвърлянето „вабанк“ за Григор се оказа грешка и впоследствие донесе късни главоболия на организаторите. Точно затова от следващата година ще бъде друго, или поне такива са индикациите.

Желанието и амбицията на организаторите е за догодина да имат подсигурени двама играчи от Топ 10, които да гарантират на българския тенис фен незабравими емоции в залата. Напълно реално беше още тази година в София да пристигне бившият водач в ранглистата и носител на 12 трофея от турнири от Големия шлем Новак Джокович, но сърбинът реши да не рискува със здравето си и се подложи на операция с надеждата да реши напълно проблема с лакътя на дясната ръка, който го притеснява от повече от половин година.
„Икономист“ научи, че именно привличането на Новак Джокович ще бъде цел №1 на организаторите на Sofia Open за следващата година.

А ще го има ли турнира?
Договорът на турнира, който беше с тригодишен срок, реално вече изтече миналата неделя. Но по всичко личи, че надпреварата ще продължи развитието си точно в българската столица. А това зависи от собствениците на дубайската компания „Бранд плюс“, която държи правата за тази седмица от календара на АТР. Те лично присъстваха на полуфиналите и финалите и останаха впечатлени от видяното. След приключването на надпреварата спортният министър Красен Кралев увери обществеността у нас, че турнира го чака светло бъдеще: „За следващите години имаме много амбициозна програма за развитие на турнира. Продължаваме напред!“, заяви Кралев.

Положителни сигнали дойдоха и от други важни официални лица. „Не виждам причина турнирът да не остане в София“, каза изпълнителният вицепрезидент на АТР Европа Дейвид Мейси, който обаче подчерта, че решението за това не зависи от АТР, а от спонсори и организатори.

„Нашата работа като федерация е тук да има турнир и голям тенис. Радвам се, че имаме сериозни партньори, уникален турнирен директор и сериозен екип. Предстоят ни хубави неща“, добави Стефан Цветков, президент на родната тенис централа.

Още един обнадеждващ знак – Sofia Open присъства в официално обявения от АТР календар за следващата година, в същата седмица, в конкуренцията на други два турнира от категория АТР 250 – в Кито и Монпелие. Общата посещаемост на надпреварите в Еквадор и Франция обаче не може да се мери с тази в София. Общо над 30 000 българи изгледаха на живо мачовете от Sofia Open, което е по-малко от миналата година и се обяснява с липсата на Григор Димитров, но е значително повече от турнирите в Еквадор и Франция. Факт, който със сигурност се нрави на ръководните фактори от „Бранд плюс“.

Материалът е публикуван в сп. "Икономист"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини