Емоцията Индиън Уелс наближава



01-03-2011 13:20 | Николай Драгиев

Блогът на Виктор Станоев

 

Винаги очаквам този турнир с огромно нетърпение. Малкото градче в щата Калифорния ще приюти най-добрите тенисисти на планетата от 7 до 20 март. Турнирът с ранг "Мастърс 1000" винаги ни предлага невероятна емоция, страхотен тенис и макар при нас да наближава пролетта и все още е студено, атмосферата в Индиън Уелс е винаги гореща.

 

Нека да погледнем какво се случи през изминалото издание на турнира.

 

Може би донякъде изненадващо Иван Любичич спечели престижния турнир при мъжете, като на финала победи бившия номер 1 Анди Родик. Преди това той беше надвил Новак Джокович на осминафинал, Хуан Монако на четвъртфинал и Рафаел Надал на полуфинал. Е, след такава серия от победи титлата е наистина много сладка. Срещите, които Любичич изигра показаха големия му талант и борбеност на корта. Освен това хърватинът спечели най-престижния турнир в кариерата си.

 

При жените Йелена Янкович взе титлата като на финала победи набиращата скорост Каролин Вожняцки. Преди това Янкович победи на осминафинал Шахар Пеер, на четвъртфинал Алиса Клейбанова и на полуфинал Саманта Стосър. Страхотно представяне за сръбкинята. Явно бе, че миналогодишното издание на турнира й принадлежеше.

 

Какво да очакваме през 2011 г.?

 

Всички, разбира се, гледат към фаворитите - Надал, Федерер, Джокович. И тримата са печелили титлата в Калифорния. Федерер за последно стана шампион тук през вече далечната 2006 г., Надал през 2009, а Джокович година преди това. Техните претенденти обаче са жадни за успех. Според мен това са Давид Ферер, Анди Мъри, Анди Родик и Томаш Бердих. Няма да е изненадващо и ако друг спечели титлата, както се случи миналата година. Има един играч, на който искам да обърна особено внимание.

 

Милош Раонич получи wildcard за участие в турнира. Той се представи просто невероятно в последните два турнира, на които участва. Единият в Сан Хосе успя да спечели, а в Мемфис загуби финала от Анди Родик. Успях да наблюдавам някои от мачовете му и той беше просто невероятен. Според мен Раонич вече тропа на вратата на топ 15, а защо не и топ 10. Бъдещето му изглежда доста добро. Мисля, че може би тъкмо той ще бъде приятната изненада на турнира при мъжете.

 

Нека да обърнем и подобаващото внимание на дамите.

 

Борбата при жените също вещае да бъде крайно интересна и оспорвана. Този турнир ще ни даде отговор на въпроса коя ще бъде номер 1. Каролин Вожняцки има съвсем лека преднина пред Ким Клайстерс. Тя ще защитава 700 точки от миналата година, когато достигна финал. Двукратната шампионка Ким няма да има това напрежение и има да брани много по-малко понеже отпадна доста рано в предишното издание. Вера Звонарьова също може да обърка сметките на една от двете за титлата. Рускинята спечели този турнир през 2009-а година, побеждавайки Ана Иванович.

 

Фаворитките са ясни за всички. Нека погледнем и към тези, които ще търсят първа титла тук. Ли На направи много добри турнири в Австралия, но се провали в Доха и Дубай. В този турнир мисля, че тя ще се представи на доста по-високо ниво от предишните два. Саманта Стосър въпреки, че прави лоши представяния от началото на сезона също ще бъде една от тези, които могат да поднесат изненадата.

 

Петра Квитова направи много добър старт на сезона и също я слагам в сметките за добро представяне. Спечели два турнира от началото на сезона в Бризбейн и Париж. Не я отписвайте! Франческа Скиавоне винаги е готова да поднесе емоция на корта, дори когато губи. Невероятно борбена и готова да надиграе всяка противничка. 

 

Светлана Кузнецова също показва добра форма и определено е непредвидима. Агниешка Радванска има известен спад в играта и не знам какво мога да очаквам от нея. Миналогодишната победителка Йелена Янкович също влиза в сметките да защити трофея си. Представи се отлично в Дубай и Доха. Два полуфинала последователно говорят, че наистина навлиза във форма.

 

И накрая, но не на последно място ще обърна внимание на българските представители. Участието на Цвети Пиронкова е сигурно, но не успях да видя в списъка Григор Димитров. Надявам се Цвети да успее да достигне колкото се може по-напред в турнира.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини