Дойде ли краят на ерата Надал-Федерер?



Дойде ли краят на ерата Надал-Федерер?
Свързани новини
Свързани играчи
Тагове
02-03-2011 18:06 | Станко Димов

През последните дни Рафаел Надал и Роджър Федерер, чийто изяви продължават да бъдат следени под лупа от феновете, поставиха под въпрос доминацията си в мъжкия тенис. Световните номер 1 и 2 бързо намериха свои последователи в изказванията си в лицето на Андре Агаси. И така, какво казаха всички те и какви са прогнозите за върха в мъжкия тенис?


Винаги толерантният Надал сподели, че монополът му с Федерер отдавна е в миналото. "През 2005, 2006, 2007 година вероятно можем да говорим за един вид монопол, но всъщност Федерер бе на върха тогава. Аз също, но малко по-назад. Убеден съм, че тази доминация приключи още преди време. Сега има доста играчи, които са готови да отправят предизвикателство към нас," каза Надал.


Според мен в случая Надал за пореден път показа прословутата си скромност. Рафа изказа мнение, че на Australian Open не е бил по-голям фаворит от Робин Сьодерлинг, въпреки че в Мелбърн можеше да направи своя "Рафа шлем". Каквото и да кажем Федерер и Надал държат 21 от последните 24 титли от Големия шлем.

Федерер, както обикновенно когато не спечели 3 титли от Шлема, е поставен под сериозна въпросителна.


Този път обаче има нещо друго. За първи път от 2003-та година Федерер не успя да се класира на финал на нито един от турнирите от Шлема. Въпреки това обаче Роджър е убеден, че все още има сили да доминира. При това ясно признавайки, че през последните 6 месеца момчетата от върха на ранглистата, в частност Новак Джокович, бележат страхотен прогрес.


По интересен начин играта вижда и Андре Агаси. "Според мен тази година ще видим няколко различни момчета, които ще спечелят титли от Шлема. Мисля, че Джокович отвори пътя. Дълго време Надал и Федерер не даваха шанс на никой, но сега не е точно така. Ще видим какво ще се случи в следващите турнири", каза американецът.


И какво излиза? Че трима от най-великите играчи за всички времена изказват сходно мнение за бъдещето на мъжкия тенис. Няма още дълго да гледаме Роджър и Рафа на финал. Дали са прави? Наистина ли дойде времето за смяна на генерациите?


Ако се върнем към Australian Open 2010 ще видим, че положението бе сходно. Този турнир изглеждаше да е най-непредсказуем за последните години. Анди Мъри играеше невероятно. Хуан Мартин Дел Потро точно бе спечелил US Open, Робин Сьодерлинг излизаше на преден план, Николай Давиденко изглеждаше във формата на живота си, а към това число разбира се трябва да добавим и традиционно силната игра на Новак Джокович. И какво се случи накрая?
 


Федерер
спечели турнира по повече от класен начин, след като не остави шанс на Мъри на финала. Надал пък взе следващите 3 турнира от Шлема, а годината завърши с нова победа на Федерер - в заключителния турнир на ATP.


Сега, само няколко месеца след началото на 2011-та година ситуацията изглежда така, сякаш промените са настъпили. Джокович е в страхотна форма, все още няма загуба, трудно губи сет, а на всичко отгоре взе 5 поредни сета срещу Роджър Федерер. Финалът на Australian Open бе без присъствието на Надал и Федерер, което не се бе случвало точно 3 години (Australian Open 2008).


Дел Потро се завръща все по-сериозно с всеки изминал мач. Мъри изглеждаше много силен до финала с Джокович, Сьодерлинг е по-добър от всякога. От младите пък сериозна заявка за слава дадоха Милош Раонич и Александър Долгополов. Никога до момента не бяхме виждали Давид Ферер да показва такава игра. При всички тези факти можем ли да кажем, че доминацията на Федерер и Надал вече приключи?


След загубата си в Мелбърн Роджър сподели: "Ще говорим пак след 6 месеца". Това беше мъдър ход. Ясно е, че той и Джокович подобриха значително представянето си след Уимбълдън. На финала в Дубай обаче Джокович победи Роджър по начин, който сякаш остави усещането за "Кралят е мъртъв. Да живее кралят". През миналия сезон Федерер нееднократно доказа, че вече не може с лекота да доминира в мачовете срещу съперници с 5, 6 години по-млади от него.


Моето лично мнение е, че дните на доминация на Федерер приключиха. Казвам това с ясното съзнание, че той достигна минимум до полуфинал на последните 11 турнира, в които участва. Роджър все още може да спечели турнир от Шлема, защо не и два. Този път обаче разликата е, че той ще бъде един от фаворитите, които вече са много.


При Надал положението е по-различно. Всички "доказателства" сочат, че дните му на доминация далеч не са приключили, напротив. Рафа спечели 3 от последните 4 турнири от Големия шлем и бетонира мястото си на върха в ранглистата. При всичко това испанецът е на върха на силите си. Както наскоро бях отбелязал - Надал не е загубил нито един турнир от Шлема от Australian Open 2008 насам, когато е напълно здрав и отпочинал. Фактът, че Рафа загуби в Мелбърн, след като видимо не бе здрав, не означава, че доминацията му е приключила. 2011-та може да бъде също толкова сладка за него, както и 2010-та.


Казвам това с ясната представа, че Джокович се разви много, а Дел Потро се завръща все по-сериозно и ако всичко е нормално ще бъде сред фаворитите на US Open. Към момента няма мотив, който да говори за края на дните на върха на Надал. Има такъв, който ни подсказва, че Мъри и Джокович на пример ще му окажат по-сериозна съпротива.

 

Според мен Надал ще завърши годината на върха, или най-много като номер 2. Възможно е в края на сезона да говорим и за монопол Надал-Джокович. Ще видим, времето ще покаже.

 

Андреас Ламерс, колумнист




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини