От мисълта за отказване до завръщането в голямата игра



19-03-2018 17:23

От 51-ия опит Хуан Мартин дел Потро успя. 29-годишният аржентинец, който премина през редица тежки мигове в кариерата си, най-накрая спечели турнир от сериите "Мастърс". При това той го направи по възможно най-впечатляващия начин.

Дел Потро излезе победител в титанична битка със световния №1 Роджър Федерер, за да грабне най-престижния мастърс трофей - в Индиън Уелс. Аржентинецът спаси три мачбола и се наложи с 6:4, 6:7 (8), 7:6 (2) след два часа и 42 минути игра.

Преди финала в Индиън Уелс Федерер имаше 17 победи в 17 мача през 2018 г. Загубата срещу Дел Потро беше едва шеста в 75-те мача на швейцареца, откакто в началото на миналата година той се завърна на корта след първата сериозна контузия в кариерата си.

В този период от 14 месеца Дел Потро е единственият, който победи два пъти Федерер. В четвъртфиналите на последния US Open Кулата от Тандил нанесе единствената загуба на Маестрото в турнирите от Големия шлем през 2017 г.

В момент, в който големите съперници на Федерер се борят с контузии, а играчите от следващите поколения не показват достатъчно увереност и качества да предизвикват постоянно най-успешния тенисист в историята, Дел Потро е способен да осигури битката, от която тенисът има нужда.

Как да победиш Федерер

След дългата пауза, която си взе през 2016 г., Федерер промени драстично подхода си на корта. Освен че започна да подбира турнирите си, той заигра свръхагресивен тенис, какъвто никога преди това не беше показвал в мачовете срещу най-добрите от основната линия.

Федерер беше наясно, че на тази възраст няма как да печели във физически дуели с маратонски разигравания срещу по-млади съперници. Затова той започна да взима много по-рано топката, да играе значително по-навътре в корта и да не дава възможност на опонентите да си поемат въздух.



В тази ситуация дори за най-големите майстори на играта от дъното на корта стана много трудно да издържат на темпото на Федерер. 36-годишният швейцарец дори намери решение на най-големия проблем в своята кариера - как да победи Рафаел Надал.

Дел Потро успя да надделее там, където Федерер обикновено доминира категорично над своите съперници - в кратките разигравания. Бруталният форхенд на аржентинеца в комбинация с доста подобрените му ретури от бекхенд с две ръце неутрализираха ефективността, която имат първите един, два до три удара на Маестрото.

Във финала в Индиън Уелс бяха разиграни 230 точки. От тях 147, или 65% от общия брой, приключиха до четвъртия удар. Дел Потро спечели 80, а Федерер - 67. Аржентинецът имаше предимство и в точките с между 5 и 9 удара - 34 срещу 28 за световния №1. Швейцарецът доминираше единствено при разиграванията с десет и повече удари - 10 спечелени от общо 16.

"По-уверен съм в бекхенда си с две ръце, но не толкова, колкото ми се иска. Работя доста върху ретурите си, за да мога да поема контрол върху разиграванията и да не ми се налага да тичам много. Може би това е основната разлика", коментира новият шампион в Индиън Уелс.



До мисълта за отказване и обратно

Дел Потро даде заявка за бляскава кариера, след като още на 20 години спечели US Open след разгромна победа над Надал в полуфиналите и зрелищен обрат срещи Федерер във финала. Триумфът му през есента на 2009 г. беше последван от изкачване до рекордното в кариерата му четвърто място в ранглистата в началото на 2010 г.

Скоро след това започнаха проблемите с китката, които не позволиха на аржентинеца да разгърне огромния си потенциал. Първата операция го извади от кортовете за девет месеца.

В началото на 2011 г. той се завърна и постепенно започна да възвръща позициите си. Дел Потро изигра три четвъртфинала в четирите турнира от Големия шлем през 2012 г., а през 2013 г. стигна до първия си полуфинал на "Уимбълдън".

Проблемите с китката обаче отново го връхлетяха и този път се оказаха още по-сериозни. Стигна се до втора, а след това и до трета операция. Той изигра само 14 мача през 2014 и 2015 г., а между 2014 и 2016 г. се стигна до серия от девет поредни турнира от Големия шлем без негово участие.

"Бях много близо до отказване от тениса, защото претърпях три операции на китката и не можех да реша този проблем. Дълго време стоях депресиран у дома. Не бях никак щастлив, докато се борех да се възстановя. Затова и мислех за отказване. Но, слава богу, сега съм тук, здрав съм и отново играя тенис. Правя го, защото наистина обичам това", сподели Дел Потро в хода на турнира в Индиън Уелс.

Любовта към тениса върна аржентинеца обратно на корта, поредното му завръщане отново показа колко голям е неговият потенциал. Той спечели сребърен медал на олимпийските игри в Рио де Жанейро и достигна до четвъртфиналите на US Open, въпреки че почти не беше играл тенис в предходните две години.

Дел Потро не беше печелил титла от началото на 2014 г., преди да вдигне трофея в Стокхолм през октомври 2016 г. Година по-късно аржентинецът защити титлата в шведската столица и достигна до първия си полуфинал в Големия шлем от 2013 г. От днес той вече е №6 в света, след като само преди две години заемаше 1045-ата позиция в ранглистата.



Голямата крачка към голямото завръщане

Спечелването на Индиън Уелс маркира един нов етап в развитието на Дел Потро. Това е неговият първи голям трофей, откакто триумфира на US Open през 2009 г. След дълго чакане аржентинецът най-накрая успя задържи върхова форма - психически и най-вече физически, в рамките на почти две седмици.

"Това е толкова голямо постижение за мен. Не мога да повярвам, че спечелих този турнир, побеждавайки Роджър в един невероятен финал с толкова високо ниво на тениса. Вече съм №6 в света, което е страхотно за мен. Изпълнен съм с вълнение и желание да продължа да работя. Просто искам да продължа да печеля титли като тази, ако мога", каза Дел Потро след финала.

Миналата година беше белязана от невероятното завръщане на Федерер и Надал. Те разделиха четирите трофея от Големия шлем, спечелиха пет от деветте мастърса и завършиха на първите две места в световната ранглиста за пръв път от 2010 г.

Двамата изиграха паметен финал на Аustralian Open, който върна спомена от зрелищните им битки на голямата сцена. След това обаче тези вълнуващи моменти липсваха. Швейцарецът и испанецът бяха почти безапелационни във всеки от големите турнири, които спечелиха.

В ситуация, в която контузиите отново връхлетяха Надал, а Анди Мъри, Новак Джокович и Стан Вавринка не са конкурентоспособни заради физическите си проблеми, Дел Потро срещу Федерер може да е голямото съперничество на 2018 г.

"Изиграхме страхотен мач. Беше забавно, беше интензивно, и двамата се наслаждавахме. В същото време на корта имаше здрава и честна битка между мен и Хуан Мартин. В края се видя колко много ценим финалите, които сме изиграли един срещу друг. Мисля, че това е много важно и за двама ни", каза Федерер след първата си загуба за 2018 г.

Източник: www.dnevik.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини