Федерер си спомни "ужасния" първи мач в Маями



23-03-2018 09:25 | Николай Драганов

Световният №1 и трикратен шампион от Маями Роджър Федерер си припомни първият си двубой в Крандън Парк през далечната 1999-та година. В първия сезон на швейцареца в професионалния тур, като №125 в ранглистата, той получава уайлдкард за участие в надпреварата, трофея от която държи днес - 19 години по-късно.


"Бях много развълнуван. Не помня кога точно разбрах, че ще получа покана. Беше нещо голямо. За съжаление изиграх ужасен мач, поведението ми на корта беше ужасно, загубих в първи кръг", припомни си с усмивка Федерер. Негов съперник в онзи двубой е датчанинът Кенет Карлсен - към онзи момент №106 в света.


Само година по-рано Федерер е спечелил престижния юношески турнир "Ориндж Боул", който се провежда именно в Маями, а малко след това и Уимбълдън при юношите, което му носи №1 в ранглистата. "Играх с някои страхотни играчи при юношите. Спомням си, че победих Давид Налбандиян на полуфинал и Гилермо Кория на финала. Да, определено имам много спомени от Кий Бискейн", каза Федерер относно изявите си като юноша в Маями.


"Нуждаех се от титлата в Маями, за да стана №1 при юношите. След това си помислих - е, кой знае? Може някой ден да стана №1 и при мъжете. Пътят изглежда много дълъг, но започваш да мечтаеш. Мисля, че триумфът на "Ориндж Боул" ми помогна за тази мечта", коментира швейцарецът.


Първият съперник на актуалния носител на трофея в Маями през година ще бъде Танаси Кокинакис. За Роджър това е 17-та поява в тази надпревара, като за този период той е спечелил три трофея - през 2005-та (победа над Надал), 2006-та (победа над Иван Любичич) и през миналата година, когато отново надигра Рафа. 


Роджър пристигна в Маями съвсем скоро след трилъра срещу Хуан Мартин дел Потро на финала в Индиън Уелс, където пропусна три мачбола. "Винаги ти трябват няколко дни, за да се възстановиш от подобен уикенд. Като оставим настрана колко труден беше мачът физически, все още изпитваш емоционално изтощение, независимо дали си спечелил или загубил", обясни Федерер.


"Щастлив съм от начина, по който играх и по който се чувствах след мача. Честно казано, не ми отне много време, за да го преодолея, защото чувствах, че нещата можеха да се развият съвсем различно. За съжаление не бях от страната на победителя, може би защото имах достатъчно късмет през последните 14 месеца, така че е ОК сега да изгубя малко", добави той.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини