Елитът се събира в Индиън Уелс



08-03-2011 12:12 | Станко Димов

Световните номер 1 Рафаел Надал и Каролина Вожняцки ще поведат световния елит на силния турнир BNP Paribas Open в Индиън Уелс, който започва в сряда. Двубоите при дамите, където Йелена Янкович има да защитава титла, започват в сряда. Ден по-късно пример от тях ще вземат и мъжете, чийто шампион от преди 12 месеца е хърватинът Иван Любичич.


Разбира се няма как вниманието да не приковава най-вече световният номер 1 Рафаел Надал, който е шампион в турнира от 2007-ма и 2009-та година. Испанецът, който се възстановяваше в продължение на 5 седмици от травма в бедрото, се завърна на корта преди дни в срещите за купа "Дейвис".

 

През миналия сезон Рафа стигна до полуфинал, където отстъпи пред Любичич. При нова титла шампионът от US Open ще се изравни с легендите Джими Конърс и Майкъл Ченг, както и с Роджър Федерере, които имат по 3 титли от ветровития Индиън Уелс.


С интерес се очаква и представянето на носителя на 16 титли от Големия шлем Роджър Федерер. За последно швейцарецът игра на турнира в Дубай, където на финала загуби от Новак Джокович. За да бъде в "час" с условията, Роджър пристигна в САЩ седмица преди началото на турнира. Швейцарецът направи няколко тренировки с легендата Пийт Сампрас, като по този начин "съживи" позагубеното си настроение.


"Чувствам се така, сякаш имам нужда от още малко тренировки. Условията на корта отново ще бъдат променливи и различни. Това е един от най-трудните турнири, защото всички може да се промени само за няколко минутки. Може да бъде спокойно и след миг да има ураганен вятър", коментира Федерер.


Швейцарецът е единственият играч в историята, който е печелил турнира в 3 последователни години - от 2004 до 2006 включително. Като цяло в тази надпревара Роджър има 29 победи и 7 загуби.


Голямата звезда от началото на сезона е сърбинът Новак Джокович. Световният номер 3 все още няма загуба, като спечели титлите от Australian Open и турнира в Дубай. В близките дни Ноле може да измести Федерер от второто място в ранглистата, като за тази цел има няколко различни начина.


"Физически се чувствам добре. Здрав съм и имам мотивация да се представя силно в Индиън Уелс и Маями, където миналата година не бях достатъчно убедителен. Наистина искам да запиша добри резултати в САЩ", сподели Джокович.


Сериозни очаквания има и към Робин Сьодерлинг и Анди Мъри. Шведът се намира в страхотна форма, като от началото на годината има 3 титли на сметката си. Шотландецът пък по традиция е сред фаворитите, особено когато става въпрос за турнири на твърда настилка.


"Според мен играчите от Топ 5 се представят много силно през последната половин година. Всеки от тях може да спечели навсякъде", коментира Федерер.


"Рафа все още е фаворит. Той спечели 3 от последните 4 турнири от Шлема. Новак все още не е загубил мач от началото на годината, но сезонът тепърва започва. Аз играя добре, Мъри също се справя отлично. Като цяло не очаквам някакви изненадващи промени на върха в ранглистата", каза още "ФедЕкспрес".


При жените фаворит в Вожняцки, която миналата година загуби на финала на Индиън Уелс от йелена Янкович. Разбира се сред традиционните заподорезни са Ким Клайстерс и Вера Звонарьова, която спечели турнира през 2009-та година.


"Австралия остана в миналото. Сега трябва да започна всичко на ново", сподели от своя страна финалистката от Australian Open Ли На, която миналата година отпадна в първи кръг в Индиън Уелс и Маями.


"Миналия сезон не се представих добре на тези два турнира. Сега имам повече опит и знам какво трябва да направя, когато изляза на корта", каза още най-добрата азиатска състезателка.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини