Сладката Вожняцки: твърдо решена да бъде най-добра



09-03-2011 19:36 | Николай Драгиев

 

Не оставяйте усмивката на Каролина Вожняцки да ви заблуди. Тя е истински смел боец, отдаден на това да бъде на върха.

 

Пробивът на Вожняцки през 2010 година накара повечето хора да обсъждат предимно качествата или уменията, които тя не притежава. Тя няма нито коронен удар, нито стилът й на игра би попаднал в учебник по тенис. Щефи Граф даде на женския тенис нов тип форхенд. Моника Селеш бе перфектна при ударите с две ръце. Серина Уилямс пък даде ново измерение на мощната игра. Каролина Вожняцки няма да стори нито едно от тези неща.

 

За всички, които не харесват това, което видяха от Вожняцки през 2010, е време да размислят. Забравете поне за минута, това което Вожняцки не е, и помислете какво всъщност представлява тя. Смела. Умна. Решителна. Трудна за побеждаване. О, да и още нещо: тя е бъдещето. Самият женски тенис премина през период, в който бе доминиран от не толкова впечатляващи надежди като Йелена Янкович и Динара Сафина. 20-годишната Вожняцки обаче се развива наистина бързо и ще наруши този цикъл, тъй като ще остане на върха в следващите години.

 

Духът на Вожняцки и нейната борбеност, са най-голямото й предимство. Нейният треньор Свен Грьонефелд, който работи с нея по програма на Adidas, е имал поставена задача през 2006 година, да бъде в ролята на скаут и да наблюдава играта й. Тогава Вожняцки печели Уимбълдън и е фаворит за спечелването на US Open 2006 при младите таланти.

 

В Ню Йорк Вожняцки е дисквалифицирана, след като си позволява да обиди съдията по линията. "Бях бясна на себе си и казах на съдията, че трябва да си купи очила, тъй като явно не вижда добре. Това бе достатъчно, за да ме изгонят от корта. Знам, че не беше много мило, но не вярвах, че ще ме отстранят. Аз съм боец и искам да се държа добре, така че цялата ситуацията бе разочароваща," коментира Вожняцки.

 

Грьонефелд обаче има друг поглед върху ситуацията. Той е видял страхотен атлет, с отлични удари и без репутация на лош спортсмен. Просто тя е показала, че има сърце и гори в играта. "Трябва да обичаш играта, да обичаш това което правиш. Трябва да искаш да прогресираш непрекъснато. Тя има именно тези качества. Нейният баща пък има огромна роля тя да бъде толкова уравновесена в емоциите си," коментира Грьонефелд.

 

С население от 5,5 милиона Дания не е най-прекрасното място за един тенисист. Най-добрият играч в историята на страната Кенет Карлсен е играл 46 турнира от "Големия Шлем" и в 30 от тях отпада още в първи кръг. Независимо от добрите условия, програми, клубни отбори и играчи, Дания никога не е имала истински шампион. Поне докато не се появява Пьотр Вожняцки.

 

Пьотър и неговата жена Анна са професионални спортисти. Анна е играла волейбол, а Пьотр е футболист, играл за местния Одензе. Те имат две деца - Каролина и нейният по-голям брат Патрик, който  играе футбол в датското първенство.

 

Историята на Пьотр е добре позната на света на тениса. Той не е бил добър играч. Технически е бил посредствен. В това отношение той не е по-различен от Карол Селеш или Ричард Уилямс, от Стефано Каприати или Юри Шарапов. Пьотр обаче има едно предимство: Той знае какво е напрежението от това да си професионален състезател. В тениса, техниката е твърде надценен фактор. Никой не би препоръчал на млад тенисист да играе като Моника Селеш. Тя не печелеше с техника, а по-скоро с тактика и воля. От самото начало Пьотр се е стремял да превърне своята дъщеря в биткаджия на първо място, а след това в тенис състезател.

 

"Лятото, в което бях на 8, тренирах всеки ден по три-четири часа срещу стената, тъй като исках да стана по-добра," обяснява Каролина. "Моите родители и брат ми не искаха да играят с мен, тъй като не бях достатъчно силна." Година по-късно тя побеждава всички в семейството си, включително и нейният брат, който е на 14. "Той счупи ракетата си и повече никога не е почвал отново да играе тенис," шегува се Каро. На 14 години Вожняцки печели датския шампионат за жени като е очевидно по-добра от нейните доста по-възрастни съпернички.

 

В края на 2010 година Вожняцки е най-богатата тенисистка, която никога не е печелила турнир от "Големия Шлем". Тя е взела 9 млн. долара само от наградни фондове. Освен това подписа договори за спонсорство с Turkish Airlines, Proactiv и Motive Pure. В началото на 2011 пък смени своята ракета Babolat с Yonex, което също й донесе допълнителни средства.

 

Самата Вожняцки изглежда въобще не се притеснява от критиците, които я обвиняват за стила й на игра и затова, че не е спечелила голяма титла. Тя не чувства напрежение от това, че е номер 1, тъй като тя е постигнала това доста по-рано от заплануваното. "Тенисът е голяма част от моя живот, но със сигурност не е всичко," смята Вожняцки. "Тренирах много, за да постигна тази цел и затова трябва да се наслаждавам на успеха си. Ако се случи да загубя мач, баща ми ме пита: "Ок, какво се случи днес? Но това е просто една загуба, никой не е умрял. Има нов ден, нов турнир следващата седмица."

 

Като дете Вожняцки има три модела за подражание: Мартина Хингис, Моника Селеш и Анна Курникова. На 20 години Селеш е аут от тениса, но вече има осем престижни трофея във визитката си. Тя обаче ще триумфира само още веднъж в Шлема. Мартина Хингис има спечелени пет турнира от топ 4, но вече не може да се противопостави на мощта на сестрите Уилямс и Линдзи Девънпорт. Три сезона по-късно, тя ще се откаже. Курникова стига полуфинал на Уимбълдън на 16. След 20-ия си рожден ден ще изиграе едва шест мача в "Големия Шлем" и ще загуби пет от тях.

 

И в трите може да видим по нещо от Вожняцки. Атлетизмът и решителността на Селеш, тактическият подход от Хингис, визията на Курникова и нейната отдаденост на играта. Всеки обаче се пита кой модел ще последва Вожняцки и кога ще знаем това със сигурност? Краят на сестрите Уилямс е близо, но никой не изглежда готов да ги замени. Тенис феновете обаче искат да знаят кой е следващият шампион. Вожняцки вярва, че може да достигне до това ниво. Просто имайте малко търпение.

 

"Аз съм само на 20. Мога още много повече," казва Каролин.

 

 

ТОМ ПЕРОТА, мартенски брой на списание "ТЕНИС". 

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини