Мариано Сабалета: Обичам тениса, също както обичам и покера



01-06-2018 13:56 | Tennis24.bg

Бившата тенис надежда на Аржентина Мариано Сабалета се е отдал на своето ново (или не чак толкова ново) занимание – покерът. Макар че се пенсионира преди почти десетилетие, Мариано с гордост си спомня моментите, в които се е изправял на корта срещу днешните най-добри тенисисти. Все пак не са много хората, които биха могли да се похвалят, че са победили Роджър Федерер на тенис. Мариано казва, че в онзи момент не го е осъзнавал, но сега, когато следи кариерата на Федерер, може да оцени постижението си.

Роденият през 1978г. Мариано достига върха в своята кариера през 2000-та година, когато се изкачва до 21-во място в ранглистата на ATP. Впоследствие, както повечето си колеги, които приключват активната си кариера, става треньор, а освен това води телевизионно предаване за тенис. Около 2010г. Мариано напуска окончателно както корта, така и телевизионното студио.

Именно към края на тенис кариерата си аржентинецът започва да проявява интерес към играта на покер. В свободното време между игрите на корта той намира своето ново занимание в лицето на онлайн покера. Вниманието му е привлечено от приликите, които намира между двете игри, изискващи търпение, стратегия и доста сериозна мисловна дейност. „Покерът ми даде този адреналин, усещането че печелиш, дори докато седиш на масата“.

Мариано споделя, че умственото, а дори и физическото изтощение, което изпитва докато играе покер, е значително по-голямо от това на корта. С тенис ракетата той обикновено прекарвал около 3 до 4 часа в игра, докато с картите времето може да бъде двойно или дори тройно, в зависимост от развоя на сесията. А умственото натоварване е наистина огромно.

Може би единственото, което Мариано е искал да направи в тенис кариерата си, но не е имал възможността, е да играе срещу Рафаел Надал. Макар често да са тренирали заедно за едни и същи турнири, те никога не са се изправяли един срещу друг. Когато са срещат на корта Рафа е едва на 14-15 години, а почти 10 години по-големият от него Мариано става свидетел на израстването му в тениса. Дори към момента Сабалета идеализира Надал и е на мнение, че физическото и психическото му превъзходство над опонентите му е толкова голямо, че го прави почти непобедим.

Миналият месец Мариано посети един от най-известните турнири по покер - PokerStars and Monte-Carlo©Casino EPT, където отново говори за любовта си към двата спорта и приликите между тях. Той не смята, че все още е достатъчно добър в покера и сподели че има накъде да се развива, за да стане професионалист. Може и никога да не успее да достигне същите парични успехи с картите, каквито е постигнал на корта, но за него по-важно е усещането и удоволствието, което му дава играта.

Още една причина, поради която Мариано се е влюбил в покера е, че дори и да не е сред най-добрите играчи, той има възможността да играе срещу тях. Нещо, което е напълно немислимо в тениса. „Ако искаш да играеш на Ролан Гарос на покера, имаш ли парите, играеш. В тениса не можеш дори да мечтаеш да играеш на Ролан Гарос, ако не си професионалист. Покерът отваря врати.“

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини