В подножието на върха - време е за полуфинали в Париж



08-06-2018 09:59 | Николай Драганов

Рафаел Надал, Хуан Мартин Дел Потро, Доминик Тийм и Марко Чекинато.


Един от тези тенисисти ще бъде новият (или новият - стар) носител на трофея от тазгодишния "Ролан Гарос", а днес потенциалните шампиони ще бъдат сведени до двама. 


Десеткратният шампион Надал излиза на корта около 16:30 часа срещу Хуан Мартин дел Потро във втория полуфинал, а преди това двукратният полуфиналист Тийм ще се опита за първи път да се класира на финал срещу италианската сензация Чекинато.


Доминик Тийм - Марко Чекинато


До този момент Тийм и Чекинато никога не са се срещали помежду си - което е разбираемо с оглед факта, че италианецът влезе в турнира като №72 в света и доскоро не беше част от елита на световния тенис, където вече от доста време прибивава Тийм. Поради тази причина, за пореден път през тези две седмици в Париж, напрежението ще бъде върху съперника на Чекинато. 

 

Доминик игра полуфинали в последните две години и едва ли преди началото на тазгодишното издание на надпреварата е предполагал, че негов съперник при третия му опит да се пребори за мач за титлата ще бъде №72 в света. Но мнозина, които подцениха италианеца, отдавна си събраха багажа. 


Сред тях бяха двама от поставените в Топ 10 Пабло Кареньо Буста и Давид Гофен, а на четвъртфиналите беше шокиран и шампионът от 2016-та година Новак Джокович. Приказката за Чекинато започна още на турнира от сериите ATP 250 в Унгария преди "Ролан Гарос", когато италианецът тръгна от квалификациите, загуби последния мач там, но влезе в схемата като "щастлив губещ", а седмица по-късно се оказа с трофея в ръцете си.


Доминик Тийм също се намира в отлична серия, тъй като точно преди Откритото първенство на Франция спечели титлата в Лион. Австриецът е в серия от девет поредни победи. 


"Чекинато е изпълнен с увереност. Той е може би най-увереният играч в момента. Никога преди този турнир не беше печелил мач от Големия шлем, а сега... е на полуфиналите. Всичко върви перфектно за него. Може да играе напълно освободен", коментира Тийм своя съперник.


Но информацията, че двамата не са се срещали досега, не е съвсем вярна - това е факт що се отнася до турнири от ATP тура, но Чекинато има нещо предвид: "Печелил съм мач срещу Доминик Тийм. Помня го и защо не? Искам да вярвам, че мога да го победя", каза италианецът, а въпросният двубой е от сериите "Фючърс" през 2013-та година.


Но въпреки напрежението, което несъмнено ще бъде върху плещите на Доминик, той определено е фаворит в двубоя. С 25 победи на клей през сезона, сред които респектиращи успехи над Кей Нишикори и Саша Зверев в Париж, Тийм ще се бори за мястото си на първия финал в Големия шлем изобщо - достатъчно голяма мотивация, за да не си позволи отпускане, а още по-малко подценяване - поне ако е гледал някои от мачовете на Чекинато до този момент.


Рафаел Надал - Хуан Мартин дел Потро


И ако първият полуфинал противопоставя двама играчи, които никога не са се срещали досега, един от тях доскоро нямаше победа в турнир от Шлема, а другияг не е достигал до финал, то вторият сблъсък противопоставя двама играчи, които познават вкуса на крайния успех. 


Едва ли има какво ново да се каже за Рафаел Надал. Испанецът преследва рекордна 11-та титла в Париж, държи рекорд от 84 победи и само 2 загуби, не беше губил сет три години, само два пъти е играл пет сета и като цяло е спечелил 80% от мачовете си в три сета. 


Двамата са се срещали 14 пъти, като Рафа води с 9:5 победи - но пет успеха срещу испанеца са статистика, с която всъщност малко играчи могат да се похвалят. Само 2 от тези двубои са на клей, като и в двата случая победата е за Надал. 


Ако успее да запише десетата си победа над Дел Потро, Рафа ще се класира на своя 23-ти финал и ще бъде съвсем близо до титла №17 в Шлема. Аржентинецът пък отдавна се опитва да вкуси за втори път вкуса на успеха, след като през 2009-та година победи Роджър Федерер на финала на US Open. 


Но да победиш Надал на клей е едно от най-трудните неща в този спорт изобщо. На "Ролан Гарос" това са правили само двама души - Робин Сьодерлинг през 2009-та година в четвърти кръг и Новак Джокович през 2015-та на четвъртфиналите. Досега през 2018-та година Рафа има 28 победи и 2 загуби общо и 24 победи и 1 загуба на клей. Това му донесе титлите в Монте Карло, Барселона и Рим, а единственото му поражение беше нанесено от Доминик Тийм - впрочем играчът, който единствен успя да го победи и през миналата година.


За Дел Потро сезон 2018 е един от най-добрите в кариерата му - най-вече благодарение на факта, че аржентинецът успя да се опази от контузии, които бележат голяма част от кариерата му. Той има 28 победи и 6 загуби и спечели два трофея - в Акапулко и първия му "Мастърс" трофей - в Индиън Уелс, където победи Роджър Федерер. 


Любопитна подробност е, че Надал е прекарал досега на корта в Париж малко повече време - 13 часа и 10 минути срещу 12 часа и 59 минути за Хуан Мартин.   

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини