Джокович: Предизвикателство е психологическо



18-06-2018 17:48 | Николай Драганов

Бившият №1 в света Новак Джокович се бори да се завърне към най-добрите си дни, а поредният епизод от тази битка е турнирът от сериите ATP 500 в Куинс, където сърбинът ще играе през тази седмица. 


Негов първи съперник ще бъде Джон Милман, а във втори кръг е възможен двубой с шампиона от 2014-та година Григор Димитров, стига българинът да победи на старта Дамир Джумхур. 


"Изправих се пред тази тежка контузия, която ме извади от корта за шест месеца, след това операция и още време. Усещаш последствията от това повече психически, отколкото физически", коментира Джокович.


"Не предполагах, че ще има отнеме толкова много време, за да успея да се завърна към онази психическа настройка, в която се чувствам комфортно, уверен съм, вярвам в играта си и шансовете си. Но положението е такова, каквото е - това е ново предизвикателство и аз съм готов да го приема, ще трябва да се справя", добави сърбинът.


По-рано през годината Ноле загуби три поредни мача - на Australian Open и в Индиън Уелс и Маями - за първи път от 2007-ма година насам. В сезона на клей Джокович успя да достигне до полуфиналите в Рим, а след това игра четвъртфинал на "Ролан Гарос". 
"Неприятно е понякога да знаеш, че може би не си способен да правиш неща, които през годините си правил толкова добре. Но това е настоящата ситуация и аз се надявам, че ще се промени, защото всичко в живота си променя, развива се. Работя всеки ден, за да се доближа до сценария, който искам", подчерта Ноле.


Сърбинът коментира и положението на Анди Мъри, с когото споделят сходна съдба в последната година. "Той отсъства по-дълго от мен. Честно казано, нямам идея колко трудно му е да се справи с това. Не знам колко изпитва. Но мисля, че най-голямото предизвикателство винаги е психическо, а не физическо. Поне така беше в моята ситуация. 


Въпросът е как да извадиш от мислите си, да го оставиш назад и да забравиш. Сега си здрав, готов си, трябва да се фокусираш върху играта, вместо в половината от времето да мислиш "дали нещо няма да се случи" и "дали ме боли". Ако не си с чист ум на корта, особено на трева, където нещата се случват много бързо, е много трудно да ираеш", обясни Джокович.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини