Федерер е близо до нов забележителен рекорд



19-06-2018 09:08 | Николай Драганов

Роджър Федерер е печелил поне по веднъж всички титли от Големия шлем, но безспорно е най-успешен на една настилка: тревата. Швейцарецът е спечелил 18 титли на зелената настилка, в това число осем трофея от Уимбълдън. 


През този сезон Маестрото ще има възможност да подобри нов рекорд - този за най-много победи на трева изобщо в историята на тениса. Към момента Федерер е на втора позиция със 168 победи на трева, а първи е Джими Конърс със 174. Швейцарецът се нуждае от седем успеха в двата турнира, на които предстои да вземе участие, за да се изкачи на върха.

 

През тази седмица той ще участва на турнира от сериите ATP 500 в Хале, а негов съперник в първи кръг е 72-рия в света словенец Аляж Бедене. 


Мотивацията на Федерер и без това би трябвало да е голяма, тъй като през миналата година той спечели въпросните две надпревари - Хале и Уимбълдън. Общо през миналия сезон на трева и след старта на този с титлата в Щутгарт, Роджър се намира в серия от 16 поредни победи на трева.


Федерер вече се намира пред Конърс по отношение на процента победи - загуби на трева, като е спечелил 87.5% от мачовете си на тази настилка (168-24) спрямо 83.7% (174-34) за Конърс. От действащите играчи само още двама имат повече от 80% победи - бившите №1 и шампиони от Уимбълдън Анди Мъри с 84.8% и Новак Джокович с 81.9%. Шампионът от "Ролан Гарос" Рафаел Надал е на четвърто място с 61 победи и 18 загуби на трева в кариерата (77.2%). 


Статистиката сочи още, че Федерер е спечелил 42.9% от турнирите на трева, в които е участвал (18 от 42). Само още двама играчи в историята - Пийт Сампрас и Бил Тилдън - са спечелили 10 трофея на трева. Намиращият се на второ място от действащите тенисисти Анди Мъри разполага с осем отличия на тази настилка. 


"Загубих от талантлив играч, който притежава страхотни удари. Той има страхотна игра за трева. Разполага с всички оръжия", заяви през 2001-ва година Пийт Сампрас след поражението си на Уимбълдън от един 19-годишен швейцарецът. Към онзи момент Сампрас беше спечелил последните 4 издания на турнира и общо седем в кариерата си.

 

Онзи талантлив играч се казваше Роджър Федерер, а Сампрас се оказа абсолютно прав. 17 години по-късно швейцарецът продължава да пише история. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини