Иво Карлович разкри формулата за перфектния сервис



14-03-2011 20:07 | Николай Драгиев

Хърватинът Иво Карлович призна, че една от целите на неговата кариера е била да подобри световния рекорд на Анди Родик за най-бърз сервис. 208-сантиметровият Карлович стори тъкмо това по време на сблъсъка между Хърватия и Германия в Загреб миналата седмица.

 

Той закова сервис със скорост 251 км/час и така постави ново върхово постижение на планетата, спрямо Родик който имаше регистрирани 249 км/час.

 

"Това значи много за мен, тъй като това бе една от основните цели в моята кариера," призна Карлович. "Винаги съм съм знаел, че съм близо до Родик, но сега се чувствам супер, защото успях."

 

Интересното е, че Иво Карлович е най-високият играч, пробивал някога в топ 100. Той има и четири титли на сметката си. "Ако играех с по-голяма ракета, може би щях да продуцирам още по-мощни сервиси, но аз харесвам сегашната си ракета и няма да я променям," допълва той.

 

Разбира се остава открит въпроса как Карлович генерира такава мощ. "Доктор Иво" разкрива малко по въпроса. "Важно е да имаш мускули, аз работя много за бицепсите ми," обяснява той показвайки дясната си ръка.

 

"Добрият сервис е комбинация от техника, координация, бързо движение с рамото, което трябва да е отпуснато. Краката също трябва да бъдат много бързи. Ето всички тези компоненти е необходимо да бъдат обединени," разкрива световният рекордьор.

 

Самият Карлович се надява почти загубената 2010 заради контузия в ахилеса, да остане в миналото и той да се върне сред най-добрите в света. 32-годишният състезател изпадна от топ 200, но изглежда скоро ще намери сили да прогресира до топ 50.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини