Доказано: Тенисът е най-полезен за хора на 40+



09-07-2018 11:15 | Tennis24.bg

Научно изследване от 2016 г., базирано на работата на 8 различни специалисти и със съдействието на Оксфордския университет, търси кой е най-полезният спорт за здравето на хората след 40-годишна възраст. Интересното е, че според него ракетните спортове и най-вече тенисът на корт е номер 1 като здравословно влияние през цялата продължителност на човешкия живот.

„Ние много често говорим, че тенисът е спорт за цял живот, но сега вече и научно се доказа за ползите от него върху здравето на човека", казва Пресиян Коев от БФТ, който се завърна изключително провокиран от темата, застъпена сериозно по време на курса на ITF Level 3 във Валенсия, в който участва. Един от основните лектори на този семинар е Мигел Креспо, който е написал много научни материали за тениса и е член на авторския колектив, който последните години издава тенис учебници.

Заключението за здравословните ползи от тениса са базирани на сравнения с още няколко основни и популярни спорта като футбол, бягане, колоездене, плуване и аеробика.

„Не трябва да се влиза в спор с останалите спортове кой е по-по-най, защото всеки един от тях има своите благоприятни влияния върху здравето. Тук става въпрос основно за влиянието им върху работата на сърцето", обяснява Коев.

След наблюдения върху десетки практикуващи тези спортове се оказало, че именно тенисистите са с най-малко случаи на инфаркти и други сърдечни проблеми.

А дали тенисът е добър вариант за първи спорт след 40-годишна възраст, ако преди това човек не е практикувал нищо? От няколко години насам ITF прави изследвания, според които от един най-трудните за практикуване спортове тенисът се превръща в един от най-достъпните за всички възрасти. „Това стана благодарение на въвеждането на меките топки, с които играта на корт стана не така интензивна и съответно може да се практикува и от начинаещи на по-сериозна възраст. Така много по-лесно може да се достигне определено ниво, за което не ти трябва треньор", обяснява Пресиян Коев.

Достъпността на спорта също нараства, тъй като самостоятелната или в двойки игра на стена не изисква кой знае какви разходи освен подходящ екип, ракета и топки. В интернет вече могат да се намерят изгодно качествени ракети втора употреба, а с топки може да се снабдите безплатно или срещу минимална сума от тези, които излизат от употреба по клубовете.

„За нас, като федерация, е важно наистина да направим спорта ни достъпен и за радост дори и в София се намират училища, които предоставят свои бази за безплатно ползване от гражданите на района след определен час. Освен това събирането с партньори на твоето ниво и играта в каре прави наемането на корт възможно и достъпно ценово, казва още Коев. - В Испания много често виждах хора над 50, над 60 и дори над 70 години да играят по двойки. Това за тях е нещо като ритуал и поддържа духа и физиката им. Със сигурност тенисът за тези хора е най-достъпният сред игрите с топка".

С напредването на възрастта и обездвижването залинява и мозъкът, което води до неговото разболяване. И тук отново на помощ идва тенисът, за който самият Гари Каспаров казва, че е „шах в движение", а Анатолий Карпов го твърди за бадминтона. Именно зарази това и двамата играят съответния спорт по време на активната си кариера на шахматисти, за да поддържат физическата си форма.

Как обаче БФТ да покани хората, които не са практикували тенис, да започнат да го правят?

„За мен най-важното нещо в днешно време е хората, които вече са в активна възраст, имат семейства и работят, да имат определен бюджет, който са готови да отделят за себе си. В днешно време това се превръща дори в мода – да имаш собствен бюджет за поддържане на форма или за нещо друго. После да отидат до най-близкия за тях тенис клуб и да кажат, че са готови да дадат толкова пари за месеца, какви са възможностите срещу това. Стени за тенис могат да се използват на много места – на Националния тенис център в София, в Стара Загора, а и на доста други места. Но и не винаги трябва да е на специална тенис стена. Важно е желанието, място ще се намери. Наистина обаче, тенисът остава спорт за цял живот. За добро или за лошо, много други спортове са до време, а нашият може да се практикува до дълбока старост. По света има много затворени тенис клубове и самият факт, че човек може да играе тенис, му отваря доста врати за различни контакти в социалното му битие", допълва Пресиян Коев.

В България вече има различни вериги от турнири за любители +40 г. Има над 5 организации, които правят подобни турнири за различни възрастови групи и с различни награди. Най-забавното и полезно в тях са може би социалните контакти, които участниците осъществяват.

Няколко години подред се провеждат европейски и световни първенства за ветерани, където последната възрастова група е над 85 г. Българи също участват по тези състезания. На едно от последните им издания се включиха и двама бивши професионални футболисти – Елвир Болич от Босна и Херцеговина и Дамяно Томази от Италия. У нас подобен пример е Любослав Пенев, който след футбола поддържа форма с тенис на корт.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини