Условията на Вайда към Ноле: Яж поне риба и разкарай гуруто



24-07-2018 10:01 | Николай Драганов

Новият - стар треньор на Новак Джокович Мариан Вайда разкри, че е настоявал сърбинът да освободи от екипа си "духовния гуру" Пепе Имас, преди отново да поеме наставничеството. 


След спечелването на "Ролан Гарос" през 2016-та, в кариерата на Ноле последва криза, която през 2017-та година доведе до раздяла с дългогодишния му екип, в това число Вайда, Борис Бекер и фитнес треньора Гебхард Грич. 


Ноле нае Андре Агаси и Радек Щепанек, но само след година се раздели с тях и заработи отново с Вайда, с когото работи за най-големите си успехи, а към отбора се присъедини отново и Грич. 


В крайна сметка само няколко месеца след заваръщането на Вайда, Джокович спечели първа титла от шлема от онзи "Ролан Гарос" насам, триумфирайки на Уимбълдън. 


"Да, исках да сложи край на партньорството си с Имас, но това не беше основното ми условие. Първото беше да поговоря с него насаме. Второто беше да поставим ясни правила и планове за предстоящия период. В Барселона седнаха и разговаряхме, вече имахме отбор и му казахме, че не искахме други хора да му влияят толкова много. Не искахме да тренираме тениса като философия. Не исках да има влияние от хора, които може би познават Новак, но не познават психиката на един топ атлет", разказа Вайда.


"Тенисът не може да е базиран на философия, това е спорт, в който един човек се изправя срещу друг и ако искаш да си най-добрия в този спорт ти трябват безброй тренировки, оръжия и здрава психика. Когато видиш съперника си от другата страна на корта, трябва да се концентрираш върху това как да го изкараш от добрата му позиция и къде да пласираш топката, а не да мислиш за пробуждане", добави той.


"Радвам се, че се съгласихме за тези приоритети, че станаха ясни. Всички тръгнахме в една посока и тръгнахме здраво - благодарение на това, само 13 седмици по-късно той успя да постигне фантастичен успех, спечелвайки Уимбълдън", каза още Вайда.


Той подчерта още, че след завръщането на Грич е променено и менюто на Новак, което беше обект на сериозни коментари, тъй като сърбинът спря да яде месо. "Постарахме се да си набавя повече протеин. Гебхард работи много здраво и мускулната му маса се завърна бързо, защото той има страхотно тяло на атлет, отлична мускулатура за тенис. Беше задължително да заздравим мускулите му. И макар диетата му да беше основно вегетарианска, нямаше как да не вкараме животински протеин - без него просто е невъзможно", каза Вайда.


За целта в менюто на Ноле е вкарана риба, обясни той. "Така той успя да си набави необходимите състави и сега е много по-стабилен, компактен, а мускулите му са в отлично състояние". Треньорът добави, че ако Ноле продължи в същия дух и прави точните неща, той има всичко необходимо, за да се постави по-перфектен начин и на US Open.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини