Мъри призова за промени в анти-допинговата програма



30-07-2018 12:54 | Николай Драганов

Бившият №1 в света Анди Мъри стана поредният тенисист, който призова за подобрение на анти-допинговите програми в спорта. 
Според трикратния шампион от Големия шлем сегашната система може да се подобри по отношение на броя тестове, които се осъществяват. 


Преди седмица Серина Уилямс се оплака, че е несправедливо таргетирана от анти-допинговите власти. В първите шест месеца на годината тя е тествана пет пъти, като се оплакала за несправедливото според нея отношение на директора на WTA Стив Саймън.


Макар да влезе в дебата, Мъри не коментира в конкретика случая на Уилямс, но обърна внимание на своите отношение с допинг-властите. 


"По отношение на тестовете, които имах докато бях контузен - вероятно се усещат по-малко, защото когато пътуваме ни тестват в доста турнири. Когато не играеш, ги чувстваш по-малко. Имаше периоди в последните шест месеца, в които бях тестван доста пъти, докато не играех, а след това, в последно време, почти не бях тестван", коментира той.


Британецът призова властите да се постараят да направят така, че за обществеността да стане ясно на колко тестове са подлагани играчите. Според ITF Мъри е преминал поне 7 теста извън турнирите и 7 на турнирите през 2017-та година. В това число не влизат евентуални тестове през националния му анти-допингов орган.


"Не знам детайлите и реалните факти относно това кой колко е тестван. Може би ръководителите на тениса могат да работят върху прозрачността и да покажат колко точно тестват всички. От това, което знам, сега е доста неясно - казват "7 плюс". Но това може да означава, че един играч може да има 7 теста, а друг - 20, което очевидно е голяма разлика", добави британецът.


"От времето, в което за първи път влязох в тура, днес има значително повече тестове. Това обаче не означава, че те са достатъчни, тъй като сравнение с други спортове сме тествани доста по-малко. В тениса има достатъчно пари, за да имаме по-добра програма", каза още Мъри.


Британецът не е първият, който призовава за подобрение. Неговата сънародничка Йохана Конта е друг критик. По време на Уимбълдън тя критикува начина, по който пробите са взимани от играчите, като го нарече "инвазивен процес". 


"Процесът е доста агресивен. Едни хора идват в дома ти. Ти си в пижама. Събуждат те, изваждат те от леглото, карат те да си свалиш дрехите, дават ти чашката в ръката и ти казват да пикаеш в нея. Това е инвазивен процес. Това е нещо, което е част от нещата, но не мисля, че ще ми липсва някой ден, когато се откажа", каза тя. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини