10 неща, за които да внимаваме в Торонто



06-08-2018 13:08 | Николай Драганов

"Мастърс" турнирът в Торонто ще събере 26 от първите 27 играчи в света, като сред тях са трикратният шампион Рафаел Надал, четирикратният Новак Джокович, действащият шампион Александър Зверев и разбира се Григор Димитров, който се завръща на корта за първи път след Уимбълдън. По повод старта на турнира от официалния сайт на ATP обръщат внимание на десет интересни неща, които да очакваме на Rogers Cup тази година.


1. Походът на Рафа. Надал и Федерер размениха водачеството в световната ранглиста шест пъти в първите шест месеца от годината. След като достигне по-далеч от Федерер на Уимбълдън, Надал в момента води с 2230 точки. Това ще бъде първа поява за испанеца в Торонто от 2010-та година, като трябва да бъде отбелязано, че Рафа е играл в последните издания на турнира, проведени в Монреал (всяка година Rogers Cup се редува в двата града - бел.пр.)


2. Завръщането на Джокович. Сърбинът имаше тежки препятствия по пътя си към пълноценното завръщане в тура след дългото отсъствие заради контузия. На Уимбълдън обаче Ноле доказа, че отново е същият голям шампион и спечели четвъртата си титла, а погледите и прогнозите на букмейкърите със сигурност ще са насочени към него до края на сезона, включително на Rogers Cup, която е успявал да спечели 4 пъти - през 2007-ма, 2011-та, 2012-та и 2016-та година. 


3. Саша Зверев - новия "мастър" в надпреварите "Мастърс"? Шампионът от миналата година Александър Зверев отново се завръща с титла в ръце, след като защити трофея си във Вашингтон. През май тази година германецът спечели в Мадрид третата си "Мастърс" титла, превръщайки се в единствения действащ играч извън "Голямата четворка", който има три или повече трофеи от тази категория. Още в откриващия си мач преди година в Монреал, той трябваше да спечели разиграване с 49 удара, за да спаси мачбол срещу Ришар Гаске, а след това спаси и още две точки за мача. На финала Саша победи с категоричното 6:3, 6:4 Роджър Федерер.


4. Издигането на Дел Потро. По това време преди 1 година, Хуан Мартин дел Потро беше №31 в света. Но аржентинецът без съмнение се намира в една от най-добрите си форми в кариерата и ако Зверев не беше спечелил титлата в Вашингтон отново, аржентинецът щеше да се изкачи до №3 в света - негов рекорд. Сега или при следващата възможност, това изглежда сигурно, ако "Кулата от Тандил" се запази здрав. По-рано през сезона, на турнира на твърди кортове в Индиън Уелс, Дел По спечели първата си "Мастърс" титла. 


5. Спомнете си, когато: Тогавашният №143 Денис Шаповалов нахлу с гръм и трясък под светлините не прожекторите, побеждавайки Дел Потро и Рафаел Надал по пътя към полуфиналите на Rogers Cup през миналата година. На 18-годишна възраст, канадецът стана най-младият полуфиналист в "Мастърс" в историята и най-ниско ранкирания след Андрей Павел от №191 в Париж преди 15-години, който достига финалната четворка в турнир от тази категория.


6. Добра компания. По време на своя поход в Монреал преди година, Шаповалов отседна в дома на своя добър приятел Феликс Оже-Алиасим, с когото през тази година ще си партнират на двойки. 17-годишният Феликс ще дебютира през тази година в Rogers Cup на сингъл. Младокът е 5-кратен финалист в Големия шлем при юношите, а в течение на турнира - на 8 август - ще навърши своето пълнолетие.


7. Андерсън обратно на работа. След като 23 часа и 20 минути в "Ол Инглънд Клъб", финалистът от Уимбълдън си взе по-дълга почивка и се завръща на корта именно в Торонто. Южноафриканецът победи Федерер с 13 на 11 в петия сет на епичния им мач на четвъртфиналите, след като изоставаше с 0:2 сета, но дори този обрат бледнее пред епичния сблъсък с Джон Иснър на полуфиналите, спечелен с 26:24 гейма в петия сет. 


8. "Уайлдкард". Освен Феликс Оже-Алиасим и други двама канадци, които получават покани за участие - Вашек Поспишил и Петър Полански, с "уайлдкард" организаторите възнаградиха трикратния шампион от Големия шлем Стан Вавринка, който иначе бе готов да премине през квалификациите. Преди две години швейцарецът стигна до полуфиналите в Торонто, където загуби от Кей Нишикори. Вавринка все още се бори да се завърне пълноценно в тура и среща сериозни трудности, а победата над Димитров на Уимбълдън е една от малкото му позитивни случки в последно време.


9. 30 пъти подред. Бившият №1 на двойки Даниел Нестор ще се появи на Rogers Cup за рекорден 30-ти пореден и последен път, след като обяви, че през тази есен ще се откаже. Нестор е канадец, гражданин именно на Торонто и е на 45 години. За трета поредна година в схемата на двойки той ще си партнира със сънародника си Поспишил.


10. Невероятни първи двубои. Както винаги, още в първи кръг ни предстоят един куп изключително вълнуващи сблъсъци. Ник Кириос ще се изправи срещу Стан Вавринка на старта в петия сблъсък помежду им, като до този момент те делят по две победи. Бившият №1 Новак Джокович среща още на старта шампиона от младежкия "Мастърс" финал в Милано през миналата година Хьон Чун, като двамата също имат равенство в мачовете досега - 1:1. Кореецът победи Ноле в началото на годината на Australian Open. Давид Гофен се изправя срещу Милош Раонич, а №11 в схемата Диего Шварцман среща ракета №1 на Великобритания Кайл Eдмънд. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини